Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Görünüşü dert etme
HABERİ PAYLAŞ

Görünüşü dert etme

Haberin Devamı

Testislerden birinin küçük, diğerinin ise daha büyük ya da sarkık olması normal. Ama gözle görülür bir büyüme varsa, boyut farkı çoksa mutlaka uzmana başvurun. Cinsel fonksiyonlarınızda ve üreme sağlığınızda sorun yoksa estetik görüntüyü kafaya takmayın

SORU: Testislerim küçük mü?


25 yaşındayım, testislerimin küçük olduğunu düşünüyorum. Bunu neye göre belirleyebilirim? Küçük mü yoksa yeterli büyüklükte mi? Testislerin küçük olması cinsel gücü etkiler mi? Çocuk olma olasılığına etki eder mi? CEVAP Bu soruya cevap verebilmek için testislerin boyut ve kıvam açısından muayenesi gereklidir. Türk erkeklerinde ortalama testis hacmi 14-16 cc civarındadır. Testislerin 2 ayrı fonksiyonu vardır; iç salgı olarak erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronu ve dış salgı olarak meninin içindeki sperm adı verilen döl hücrelerini üretirler. Meninin çok büyük çoğunluğunu oluşturan sıvı kısmı ise prostat bezinin arkasındaki seminal keseciklerde üretilir. Testisin boyutları hem sperm hem hormon üretimi ile direkt olarak alakalıdır. Testislerin birinin diğerine göre biraz daha sarkık veya biraz daha boyut olarak farklı olması normal bir durum olabilir. Aradaki boyut farkının çok olması anormal bir durum. Bu durumun arkasında bazıları hayatı dahi tehdit edebilecek çeşitli patolojiler yatabilir.

[[HAFTAYA]]

Büyüme olduğunu fark ederseniz...


Testislerde herhangi bir ağrı olmasa dahi kısa bir süre içinde fark edilen büyüme olması halinde testis tümöründen şüphelenilerek bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir. Günümüzde erken teşhis edilen testis kanserlerinin yaklaşık tamamı tedavi edilebilmektedir. Geç kalınması halinde ise yaşam kalitesini hatta yaşamı tehdit eden neticeler görülebilir.

Boyut farkı iltihap, testisin etrafındaki zarların arasındaki sıvı miktarındaki artış yani hidrosel gibi başka nedenlerden de olabilir. Tabii boyut farklılaşmasının bir testisin büyümesi gibi diğerinin küçülmesi veya büyümemiş olmasından da kaynaklanabileceğini göz önünde tutmalıyız. Testisin büyük olması ile sperm sayısının çokluğu arasında genel bir düz oran bulunmakla beraber hormon üretimi ile boyut arasında çok küçük testisler hariç direkt bir ilgi olduğu söylenemez. Cinsel fonksiyonlarınızda bir sorun yok ise ve bir üreme sorununuz bulunmuyorsa bu konuya sadece estetik açıdan fazla bir önem vererek kendinize takıntı haline getirmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder