Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hareketi zorlaştırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hareketi zorlaştırabilir

Haberin Devamı

Yumurtanın etrafında su toplanması yani hidrosel ameliyatlardan sonra hastanın başına gelebilir. Hidrosel hareket ederken, oturup kalkarken erteği rahatsız edebildiği gibi, testisin küçülmesine neden olup kısırlığa yol açabilir.

SORU: İlaçlardan mı?

40 yaşındayım. 5 yıldır antidepresan kullanıyorum. Sorunum cinsel isteksizlik. Cinsel organımın boyunun ilaçlar yüzünden kısaldığını düşünüyorum. Acaba buna bir çözüm var mı?

CEVAP

Ergenlik dönemi sonrasında kullanılan herhangi bir ilaç penis boyunun kısalmasına neden olamaz. Kullandığınız ilaç veya o ilacı almanıza neden olan durum cinsel isteği azaltabilir veya sertleşmede azalmaya yol açabilir. Herhangi bir nedenle geceleri dahil sertleşmeyen organların iç yapısının etkilenerek sertleşme kapasitesinin zaman içinde azalabileceği bilinmektedir.

SORU: Sıvı toplanmış

Oğlum 12 yaşında ve 4 ay önce varikosel ameliyatı oldu. Kontrolde hidrosel saptandı. Doktor “6 ay sonra sıvı toplanması giderilmezse ameliyat gerekir” dedi. Acaba ameliyat şart mı?

CEVAP

Hidrosel adı verilen bu durum mevcudiyeti ile hareket ederken, oturup kalkarken rahatsızlık verebilir, testisin küçülmesine neden olabilir. Ayrıca kısırlık sebebi olabilir. Bu nedenlerle bu durumun da ameliyat ile ortadan kaldırılması gerekebilir. En doğru olan varikosel ameliyatını baştan mikrocerrahi teknik ile yaparak bu lenf kanallarını korumak ve bu komplikasyonun ortaya çıkmasına mahal vermemektir.

SORU: Şansım var mı?

6 ay önce sağ testis tümörü teşhisiyle ameliyat oldum. Ameliyat öncesi spermiogram testinde sperm sayım 200 bin olarak ölçüldü. Normal değerin 2 milyon olduğu düşünülürse bu ileride çocuk yapmamı ne düzeyde etkiler?

CEVAP

Spermiyogramda normal sayı sınırı santimetreküpte en az 20 milyon olarak kabul edilmiştir. Bundan daha az olması halinde kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. Ama sayı tek önemli parametre olmayıp hücrelerin hareketliliği, yapısal ve fonksiyonel özellikleri ve hatta kromozomal yapıları da dölleme yeteneklerinde belirleyicidir. Testis kanseri nedeniyle yaptığımız ameliyatlarda hem organ kaybı hem de ameliyat sonrası uygulanabilecek ek tedavilerin kalan sağlam organa etkilerini de göz önüne alarak ameliyat öncesi yeterli miktarda sperm dondurulmasını önermekteyiz.

SORU: Penisim eğri

22 yaşındayım. Cinsel organımın eğriliği beni rahatsız ediyor. Acı ya da başka sorun yok ama ilişkiye engel olabileceğinden endişe ediyorum. Ameliyat gerekir mi, nerde yaptırmalıyım?

CEVAP

Doğuştan olan ve cinsel ilişkiyi imkansız veya zor hale getiren penis eğrilikleri ameliyat ile düzeltilebilir. Bu ameliyat sonucu eğrilik tamamen geçebilir veya azalabilir. Ama peniste de 2 santim kadar kısalma ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder