Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastalığa davetiye çıkarmayın
HABERİ PAYLAŞ

Hastalığa davetiye çıkarmayın

Mastürbasyon yapmak doğal bir davranış ama aşırı kaçmanın kendinizi gereksiz yere yormanın alemi yok. Merak etmeyin kendini tatmin etmek kalıcı bir hasara yol açmaz. Ama bünyeyi zayıf düşürüp hastalıklara davetiye çıkarabilir, dikkatli olun.

[[HAFTAYA]]

SORU: Titreme ve kasılma oluyor

24 yaşındayım, cinsel deneyimim olmadı. Günde 3-4 kez mastürbasyon yapıyorum. Ellerimdeki titreme ve vücudumdaki kasılmalar bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

CEVAP Her şeyin fazlası zararlıdır. Günde 4 kere mastürbasyon yaparak gereksiz yere kendinizi ve sinir sisteminizi yoruyorsunuz. Beslenmeniz ve uykunuz da iyi değil ise bu bünyeyi zayıf düşürerek çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzun savunmasını zaafiyete uğratabilir. Fakat sık mastürbasyon yapmak kalıcı bir zarar vermeyeceğinden iradenizi kontrol edip günde biri geçmezseniz ve iyi beslenirseniz hiçbir sorununuz kalmaz.

Haberin Devamı

SORU: Ameliyata gerek yok mu?

27 yaşındayım. Bana varikosel teşhisi kondu. Sperm testinde 93 milyon çıkmıştı. Bu yıl ise sperm sayımın 80 milyon olduğunu öğrendim. Bu sayının çocuk sahibi olmak için yeterli olduğu doğru mu? Doktorum operasyona gerek olmadığını söyledi. Siz ne dersiniz?

CEVAP Varikosel ameliyatının önerilmesi için sadece sayılarda azalma olması gerekmez. Spermlerin hareketliliğindeki azalmalar, yapısal bozuklukları gibi diğer faktörler de önemlidir. Bazen değerler normal sınırlarda olsa dahi gidişatın kötü olması üzerine önleyici olarak mikrocerrahi ameliyat önerebilmekteyiz.

SORU: Yumurtalığım çok küçük, neden?

24 yaşındayım. Boyum 1.85, kilom ise 70. Sorunum yumurtalığının çok ufak olması. Bazen toplanıyor ve kısa bir süre toplu şekilde duruyor. Son zamanlarda ağrı olmaya başladı. Penisim 11 santim. Kız arkadaşımla yakında evlenmeyi düşünüyoruz. Derdimin çaresi yok mu? Bu sorun kısırlık yaratır mı?

CEVAP Penis boyunun kısırlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca tek yumurtalı kişiler dahi normal şekilde çocuk sahibi olabilir. Çocuk yapmak için 6-7 santimlik, vajinaya duhul sağlayabilecek bir penis boyu yeterlidir, hatta vajinaya duhul olmadan dahi meninin vajinaya sızması ile hamilelik sağlanabilir. Önemli olan meninin içinde bulunan, testislerde üretilen ve döllemeyi sağlayan sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapısal normallik gibi özelliklerinin yeterli olmasıdır. Bu durum meninin görünümünden anlaşılamaz. Bir sorun olup olmadığını anlamak için sadece bu konuda uzman, androloji departmanı olan laboratuvarlarda yaptırılması gereken spermiyogram testi gereklidir. Çeşitli makinelerle vs. değil, eğitimli teknisyenlerce manuel olarak spermiyogramlar ile doğurganlık hakkında iyi bir fikir edinilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder