Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastanın durumu uygun mu?
HABERİ PAYLAŞ

Hastanın durumu uygun mu?

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftin tüp bebekten önce deneyeceği başka yollar var. Uygun hastalarda ilaçla tedavi yapılabilir. Bazı işlemlerle sperm sayısı artırılıp tüp bebeğe gerek kalmadan anne-baba olmaları sağlanır.

SORU: Varikoselim mi var?

19 yaşındayım. Sağ testisimde ağrı oluyordu. Bu yüzden bir üroloji uzmanına gitttim. Ultrason istedi. Sonuçlar normal çıktı. Menimin sonları şeffaf geliyor. Acaba varikoselim olabilir mi?

CEVAP

Varikosel olup olmadığı spermin görünüşü ile anlaşılmaz. Dopler ulrasonografi de çok özel durumlar haricinde günümüzde varikosel tanısında kullanılmamaktadır. Varikosel tanısını ancak bu konuda uzman olan bir ürolog-androlog el ile yapılan dikkatli bir muayene sonucu koyabilir.

SORU: İlaçla arttırılabilir mi?

27 yaşında kadınım. Eşim 30 yaşında. 1.5 senelik evliyiz. Hiç korunmadık, çocuğumuz olmuyor. Doktora gittik, bazı testler istediler. Bu testler sonucunda eşimin sperm sayısı 4.3 milyon çıktı. Bize yüzde 5 ihtimalle normal yollarla ya da yüzde 60 oranında tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğimiz söylendi. Sperm sayısını ilaç tedavisiyle arttırmak mümkün mü?

CEVAP

Sperm sayısını uygun hastalarda ilaç ile arttırmak mümkün olabilir ama bu gibi ilaç tedavileri sadece bunlardan yararlanma ihtimali yüksek olan hastalar seçilerek uygulanmalıdır. Aksi taktirde zaman ve maddi kayıptan başka bir anlamı olmaz.

Aynı zamanda birçok hastada da mikrocerrahi veya endoskopik girişimler ile sperm sayılarını arttırarak tüp bebek yöntemine gerek kalmadan çiftleri çocuk sahibi yapmak mümkün olabilmektedir. Ben çiftleri tüp bebek yöntemine yönlendirmeden önce tüm diğer alternatifleri makul bir zaman sürecinde denemek, gerekirse ameliyat ederek sorunu çözmek taraftarıyım.

SORU: Böbreğimde kitle varmış

10 yıldır Hepatit B tedavisi görüyorum. 3 ay önce ultrasonda her şey temizdi. Başka muayenede doktor “Sol böbrekte 30 mm çapında kitle var” dedi. İkinci çekilen ultrasonu size yolluyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP

Böbrekteki kitleler günümüzde genellikle sağlık taramalarında ultrason veya MR yöntemleri ile erken safhada tesbit edilebilmekte. Böylelikle tedavileri de daha başarılı olmaktadır. Fakat bu durum küçük boyutlu ve habis olup olmadığının anlaşılması zor olan birçok kitleyi de ortaya çıkardığından tanı ve tedavide zorluklara da neden olmaktadır.

Böbrekteki habis kitlelere biyopsi yapılması tercih edilen bir yöntem olmadığından, kaliteli MR cihazları ile çekilen filmlerin bu konuda deneyimli uzmanlar tarafından değerlendirilmesi çoğunlukla çözüm sağlamaktadır. Nadiren de olsa tanı ancak ameliyat esnasında konulmak zorunda kalabilir.

Böbrekte saptanan tüm kitlelerin bir kanser odağı olabileceği göz önünde tutularak tetkikler detaylı olarak yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder