Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hatalı teşhis sorun yaratır
HABERİ PAYLAŞ

Hatalı teşhis sorun yaratır

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının nedenlerinden olan varikosel doktorun elle muayenesi sonunda teşhis edilir. Son yıllarda varikoseli olan, olmayan herkes bilinçsizçe, mikrocerrahi teknik dışında ameliyat ediliyor. Bu da başarı şansını düşürüyor, sorun devam ediyor

SORU: Hiç spermim yokmuş


37 yaşındayım. Hiç spermim yokmuş. Tüp bebek yöntemi ile bile çocuk sahibi olamaz mıyım? CEVAP Özel bir yöntemle yapılacak tetkik ile meninizde tek bir sperm dahi olmadığı anlaşılırsa ya testisiniz çok az sperm üretiyordur, ya sperm kanallarınız tıkalıdır ya da testisiniz hiç hücre üretmemektedir. Bu son ihtimal hariç mikrocerrahi veya endoskopik ameliyatlar sonucu normal yoldan veya tüp bebek ile çocuk sahibi olabilirsiniz. Menide hiç hücre olmaması baba olamayacağınız anlamına gelmez.

[[HAFTAYA]]

SORU: Varikosel tekrarlar mı?


23 yaşındayım, varikosel ameliyatınının gereksiz olduğu ve ameliyattan sonra yeniden tekrarladığı söyleniyor. Bu söylenenler doğru mudur? CEVAP Bu çok doğru, birçok gereksiz ameliyatın yapılması ve ameliyatların önemli bir kısmının yetersiz olması sonucu varikoselin erkek kısırlığındaki çok önemli yeri tartışılır hale bile gelmiştir. Varikoseli olmayanlara yapılan ameliyatlar ve yetersiz yapılan ameliyatlar sonucu bu işin doğrusu yapıldığında yüzde 80’lerin üzerindeki fayda oranı yüzde 20’ye kadar düşer. Varikosel ameliyatının çok sık yapılmasının en önemli nedeni bu tanının gereğinden fazla konulmasıdır. Gerçekte varikoseli olmayan birçok insana el muayenesi veya dopler testi ile hatalı (!) olarak varikosel tanısı konularak ameliyat yapılmaktadır.

ULTRASON İŞE YARAMAZ

Dopler yöntemi ile bilinçsiz yapılan incelemede her erkeğe varikosel tanısı koymak mümkündür. Bu konuda deneyimli bir uzmanın eliyle saptamadığı, sadece dopler ultrason ile tanı konulan varikoselin ameliyat edilmesinin fayda sağlamadığını biliyoruz. Varikosel basit bir ameliyat değildir. Teknik olarak başarılı ve komplikasyonsuz gerçekleşmesi için deneyimli ellerde ve mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Varikosel tekrarlamaz, yapılan ameliyat yetersizse devam eder. Mikrocerrahi teknik ile yüzde 99 üzeri teknik başarı sağlanması ve büyük komplikasyon ortaya çıkmaması nedeniyle bu yöntemi tercih ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder