Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hormon eksikliği varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Hormon eksikliği varsa...

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının nedenlerinden varikosel, mikrocerrahi teknik ile tedavi edilebiliyor. Eğer baba olmak isteyen erkekte hormon eksikliğiyle ilgili sorun varsa bu da ilaçlarla iyileştiriliyor.

SORU: Meni gelmiyor

45 yaşında kadınım, 12 yıllık evliyim. Son aylarda ilişki sonrası eşimden meni gelmiyor yani hiç ıslaklık olmuyor. Acaba eşimde bir rahatsızlık mı var?

CEVAP

Normal boşalmanın ortadan kalkması hali değişik hastalıklardan kaynaklanabilirse de en sık görülme sebeplerinden biri şeker hastalarında ortaya çıkabilen geriye boşalma durumudur. Mesane boynundaki, kasın şeker hastalığının sinirleri üzerine yaptığı olumsuz etki nedeniyle yetersiz kalması sonucu idrar yolunun arka kısmında birikmesi gereken meni mesaneye doğru kaçabilir. Bu durumda boşalma sırasında meni gelmez, daha sonra idrar yaparken atılır.

SORU: Acaba kısırlık tedavi edilir mi?

38 yaşındayım. 3 yıldır çocuk sahibi olmak için uğraşıyoruz. Eşimde sorun yok. Erkek kısırlığı tedavi edilebilir mi? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Erkek kısırlığının en sık rastlanan ve tedavisi mümkün olan nedeni varikoseldir. Ergenlikte başlayan yumurta damarlarındaki varisleşme giderek ilerler ve spermlerin sayı, hareketlilik ve dölleme gücünü zamanla düşürür. Geç kalınmadan ve özel mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilerek ortadan kaldırılabilir. Mikrocerrahi yöntemin başarısı yüzde 99’un üzerinde olup hastaların yüzde 80’i ameliyattan fayda görür. Eski yöntemler ile başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de mikrocerrahi teknik ile düzeltme ameliyatı yapılabilir.

Gerekiyorsa ameliyat yapılır

Son 10 yılda yaklaşık 2000 kişiye uyguladığımız bu yeni yöntem ile birçok hasta doğal yoldan çocuk sahibi olmuştur. Ayrıca bu teknik ile aşılama ve tüp bebek yapılması gereken hastalarda da döllenme oranları artmaktadır. Meni kanallarında tıkanıklık saptanırsa bunu ortadan kaldırıcı mikrocerrahi ya da endoskopik ameliyatlar da yapılabilmektedir. Sonuç alınamayan durumlarda basamaklı olarak yardımlı üreme teknikleri uygulanır. Öncelikle erkeğin sperm üretimini maksimum düzeye çıkarılır, daha sonra bir aşılama ya da tüp bebekle döllenme sağlanır. Hormon eksikliği olanlarda ise ilaçlarla tedavi mümkündür.

SORU: Yumurtalıkta şişlik var

60 yaşındayım. Sol yumurtalığım olduğu tarafta büyük bir şişlik var. İçi su dolu. Herhangi bir şey içsem oradan devamlı su sesleri geliyor. Acaba varikosel mi yoksa hidrosel mi?

CEVAP

Torbanızdaki şişlik yumuşak kıvamdaysa, sesler ve hareketlilik gözlemleniyorsa muhtemelen fıtık olabilir. Kasık fıtığında bazen bağırsaklar torbaya kadar inerek bu durumu ortaya çıkarabilir. Eğer bağırsaklar kendi etraflarında dönerlerse tehlikeli bir tablo ortaya çıkar, acil ameliyat gerekir. Bir genel cerrahi uzmanı ile en kısa zamanda görüşmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder