Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İğne biyopsisi yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

İğne biyopsisi yapılıyor

Haberin Devamı

Prostat sorunu nedeniyle başvuran erkek önce muayene edilir. Muayenede hem kanser olup olmadığını değerlendirilir hem de prostatın ne kadar büyüdüğü saptanmaya çalışılır. Kanser şüphesi varsa iğne biyopsisi yapılarak parça alınır, dokuda hastalık aranır...

SORU: Prostat nasıl muayene edilir?

61 yaşındayım. Prostat sorunum var. Doktora başvurmak için acele etmedim. Prostat için başvuran kişi daha sonra hangi aşamalardan geçiyor? CEVAP Prostat için başvuran erkekte tüm bu şikayetleri değerlendirdikten sonra muayene ederiz. Bu muayene makattan parmakla yapılır. Hem kanser olup olmadığını bir dereceye kadar değerlendirmek hem de prostatın ne kadar büyüdüğünü görmek açısından bu önemlidir. Mesela normalde bu kestane kadar bir organdır. Biraz büyürse bir mandalina kadar daha büyürse portakal kadar daha da büyürse bir greyfurt kadar olur. Normalda 20 gram olan bu organ 200-250 grama kadar ulaşabilir. Dışarıdan bakılınca görülmez, makata doğru büyür, kabızlığa benzer dışkılama sorunları dahi yaratabilir. Gerektiğinde makattan yapılan bir ultrasonla detaylı olarak tetkikler yapılır. Kanser şüphesi varsa ultrason eşliğinde iğne biyopsisi ile herhangi bir anestezi gerekmeksizin parçalar alınarak dokuda kanser olup olmadığı anlaşılır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Sanırım sorunum varikosel


Benim de sorunum varikosel. Üroloji bölümünden bir doktora muayene oldum. Elle tetkik ettikten sonra benden sperm analizi ve ultrason istedi. Sperm analizini size gönderdim. Çünkü siz birkaç doktordan bu konuda görüş alınmasını tavsiye etmişsiniz. Sizden rica bu raporu inceleyip bana fikrinizi söylemeniz. CEVAP Gönderdiğiniz sperm tahliline baktım. Maalesef daha önce defalarca bahsettiğim gibi Dünya Sağlık Örgütü tarafından 20 yıla yakın süredir geliştirilerek yapılan formatlara hiç uymayan, üzerinde herhangi bir yorum dahi yapmak istemediğim bir tetkik. Spermiyogram bu konuda özel eğitim almış laboratuvar personeli tarafından doğru bir hazırlanma süresini takiben, hasta tarafından doğru şekilde örnek verilmesi sonucu belirli bir formatta değerlendirilerek raporlanmaktadır. Ülkemizde bu şartlar büyük çoğunlukla yerine gelmediğinden yapılan çoğu spermiyogram tahlilinin sonucu hatalı ve yanıltıcıdır. Yıllarca her gün bu gibi spermiyogram örnekleri gördüğümden son 15 yıldır sadece güvendiğim, bildiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Sizin yolladığınız tahlil ise normlara uygun değil.

SORU: Varikoselin başka tedavisi yok mu?


Spermimin hareket oranı yüzde 20 civarında. Doktorum 2 kez yaptığı sperm testi sonucunda varikosel ameliyatı olmam gerektiğine karar verdi. Testislerimde gözle görülür herhangi bir varisleşme ya da ağrı yok. Ameliyat kararı bu belirtiler olmamasına rağmen normal mi? Başka bir tedavi yönteminden faydalanabilir miyim? CEVAP Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder