İki kere test yapılmalı

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Sadece ultrasonda varikosel saptandı diye ameliyata karar vermek doğru değil. Bu mutlaka operasyondan fayda görüleceği anlamına gelmez. Varikoseli konusunda uzman bir ürolog elle muayene etmeli, 2 kez de sperm testi yapılıp değerlere bakılmalı...

SORU: Ne kadar sürede iyileşirim?

27 yaşındayım, testisimdeki ağrıdan dolayı ultrasona girdim. Sonuçları size yazıyorum. Ameliyat gerekiyormuş. Acaba bu rahatsızlık neden kaynaklanır? Ameliyat sonra cinsel hayatımda ve baba olmamda sorun çıkar mı Kaç gün hastanede kalırım? Kaç günde iyileşirim?

CEVAP

Sadece bu ultrason bulguları ile ameliyat edilmeniz doğru olmaz. Ufak bir epididim kisti ve sadece ultrasonda saptanan bir varikosel ameliyat gerektirmez, ameliyattan fayda da görmez. Hatta epididim kistinin alınması sonucu büyük bir ihtimal ile o tarafın meni kanalları da tıkanacaktır. Sadece bu konuda deneyimli bir üroloji uzmanının el ile muayenesinde varikosel belirgin olarak saptanırsa ve bununla birlikte yapılacak en az 2 adet kaliteli spermiyogram tahlilinde değerlerde düşüklük görülürse tercihen mikrocerrahi teknik ile varikosel ameliyatı olmanız gerekir.

SORU: Testisler büyüyüp küçülüyor, neden?

24 yaşındayım, bazen testislerim yani yumurtalar büyüyüp küçülüyor. Acaba bir rahatsızlıktan kaynaklı mıdır? Testis torbası genelde toplu değil sarkık bir biçimde duruyor. Bazen toplanıyor. Normalde nasıl olmalı? Bir de ben testislerin küçük olduğunu düşünüyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sanırım biraz evham seviyeniz yüksek. Öncelikle yumurtalar büyüyüp küçülmez, esnek olmayan bir kılıfları vardır, bu bir algılama sorunu. Testislerin sarkık olması, birinin diğerinden aşağıda olması normal bir durumdur, bir hastalık değildir. Huzurlu olmaya ve bu gibi konulara odaklanmamaya çalışmanızı öneririm; hastalık hastalığı psikolojik bir sorundur.

SORU: Ağrı var diye varikosel ameliyatı yapılır mı?

3 ay önce, sol 3 grade varikosel teşhisi konuldu. İki spermiyogram testinde sperm sayısında ve yapısında bozulma yok. Buna karşılık şiddetli ağrı nedeniyle ameliyatın faydalı olduğu söylendi. Siz sırf ağrı nedeniyle ameliyat yapmanın doğru olmadığını, hatta ameliyattan sonra ağrıların tümüyle geçmeyeceğini yazdınız. Bir de bitkisel tedavi sürecinin faydalı olabileceği konusunda da yorumlar var. Sadece ağrı nedeniyle varikosel amaliyetı olmak ne kadar doğru?

CEVAP

Sadece ağrı nedeniyle ameliyat yapmadan önce hastanın bu ağrının ameliyat ile geçmeyebileceğini bilmesi ve kabul etmesi önemlidir. Sizdeki gibi ileri derecede varikoseli olan hastalarıma, eğer ağrıları fazlaysa bu gerçeği de izah ederek mikrocerrahi varikosel ameliyatını cerrahi tekniğimde ufak bazı değişiklikler yaparak ve ancak son çare olarak öneriyorum. Bitkisel tedavinin bu konuda ancak psikolojik rahatlama etkisi olabilir.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder