Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İkinci çocuk mümkün
HABERİ PAYLAŞ

İkinci çocuk mümkün

Haberin Devamı

Varikosel sonucu sperm hücrelerinin sayısı düşer, yapıları bozulur ve dölleme güçleri zayıflar. Erkeğin ilk çocuğu olsa bile daha sonra baba olmayabilir. Mikrocerrahi ameliyatı başarılı bir teknikle uygulandığında sorunun tekrarlama ihtimali yok denecek kadar azalır

SORU: Hastalık kapmış olabilir miyim?

19 yaşındayım. Geneleve gittim ama prezervatif takmadım. Sizce hastalık kapabilir miyim? Çok tedirginim ve korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP İdrar yaparken yanma, akıntı, idrar yolunta kaşıntı hissi yoksa mikrop kapma riskiniz daha düşük. Ama bir laboratuvar tahlili yaptırmadan emin olamazsınız. Size tavsiyem, sizden başka biriyle cinsel ilişki kurmadığına emin olmadığınız bir kişiyle ilişki kurarken mutlaka duhul esnasında prezervatif kullanmanız. İlişkinin tamamı esnasında prezervatif kullanmanız sizi cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan en etkili şekilde koruyacaktır.

SORU: Baba olacak mıyım?

33 yaşındayım. Sizin yazılarınızda devamlı okuyorum. Çocuğum olmadığı için gittiğim doktor da bana varikoselden söz etti. Peki ama nedir bu varikosel ve tedavisi var mıdır?

CEVAP Varikosel, erkek kısırlığı nedeniyle başvuran hasta grubunda yüzde 60-70’lere kadar varan sıklıkta görülebilen bir sorundur. Yumurtanın, toplar damarlarda genellikle ergenlik çağlarında başlayan genişleme, yani çap artışı sonucu ortaya çıkar. Normalde testisten uzaklaşması gereken pis kanı taşıyan bu damarlarda tıpkı pis su borularında olduğu gibi ters akışı engelleyen çek valflere benzeyen kapakçıklar mevcuttur. Bu kapakçıklar vücut içinde basınç artışı oluşturan derin nefes alma, öksürme, bir ağırlık taşıma gibi durumlarda pis kanın yumurtaya doğru geri akışını engellerler. Ama damarların çapı genişlediğinde bu mekanizma yetersiz kalır, pis kan yumurtaya doğru geri akım yapar.

Doğru ameliyat edilirse tekrarlama ihtimali yoktur

Bunun sonucunda yumurta içindeki mikrokan dolaşımı bozulur, ısı yükselir ve sperm yani döl hücrelerinin oluşumu zarar görür. Varikosel sonucu sperm hücrelerinin sayısı düşer, hareketliliği azalır, yapıları bozulur ve dölleme güçleri zayıflar. Bu etki yıllar içinde giderek artar. Kişinin ilk çocuğu olsa bile daha sonra çocuğu olmayabilir. Tedavisi mikrocerrahi bir ameliyat olup başarılı bir teknik ile uygulandığında sorunun tekrarlama ihtimali yüzde 0’a yakındır. Hastaların yüzde 90’ı ameliyattan fayda görür. Yaklaşık yarısı ek bir tedaviye gerek kalmadan çocuk sahibi olabilir. Bu özel mikrocerrahi tekniğin uygulanmasıyla ameliyat sonrası ciddi komplikasyon (atardamarların, sperm kanalının zarar görmesi, lenf kanallarının bağlanarak yumurta etrafında su birikmesi) görülmez. Ameliyat sonrası tüp bebek, aşılama gibi yardımcı üreme tekniklerindeki başarı şansı belirgin olarak artar. Daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de düzeltici mikrocerrahi uygulayabilmekteyiz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder