Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İkinci çocukta sorun olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İkinci çocukta sorun olabilir

Yumurtadaki toplar damarda ergenlikte başlayan genişleme sonucu sperm hücrelerinin sayısı azalabilir, hareketliliği, yapısı bozulabilir. Bu etki yıllar içinde artarak kendini gösterir. Bu yüzden erkek ilk çocuğunda hiçbir sorun yaşamazken ikinci kez baba olamayabilir...

[[HAFTAYA]]

SORU: Varikosel nasıl zarar verir?

26 yaşındayım, bana da çift taraflı varikoselim olduğu söylendi Varikoselde vücutta olan değişiklik nedir? Damarda oluşan bu varis nasıl zarar verir?

CEVAP

Varikosel erkek kısırlığı nedeniyle başvuran hasta grubunda yüzde 60-70’lere kadar varan sıklıkta görülebilen bir sorundur. Yumurtanın toplar damarlarında genellikle ergenlik çağlarında başlayan genişleme yani çap artışı sonucu olarak ortaya çıkar. Normalde testisten uzaklaşması gereken pis kanı taşıyan bu damarlarda tıpkı pis su borularında olduğu gibi ters akışı engelleyen çek-valflere benzeyen kapakçıklar mevcuttur. Bu kapakçıklar vücut içinde basınç artışı oluşturan derin nefes alma, öksürme, bir ağırlık taşıma gibi durumlarda pis kanın yumurtaya doğru geri akışını engellerler. Fakat damarların çapı genişlediğinde bu mekanizma yetersiz kalır, pis kan yumurtaya doğru geri akım yapar. Bunun sonucunda yumurta içindeki mikro kan dolaşımı bozulur, ısı yükselir ve sperm yani döl hücrelerinin oluşumu zarar görür.

Haberin Devamı

Yüzde 90’ı fayda görür

Varikosel sonucu sperm hücrelerinin sayısı düşer, hareketliliği azalır, yapıları bozulur ve dölleme güçleri zayıflar. Bu etki yıllar içinde giderek artar. Kişinin ilk çocuğu olsa bile daha sonra çocuğu olmayabilir. Tedavisi mikrocerrahi bir ameliyat olup başarılı bir teknik ile uygulandığında sorunun tekrarlama ihtimali yüzde sıfıra yakındır, hastaların yüzde 90’ı ameliyattan fayda görür, yaklaşık yarısı ek bir tedaviye gerek kalmadan çocuk sahibi olabilir. Bu özel mikrocerrahi tekniğin uygulanması ile ameliyat sonrası ciddi komplikasyon (atardamarların, sperm kanalının zarar görmesi, lenf kanallarının bağlanarak yumurta etrafında su birikmesi) görülmez, ameliyat sonrası tüp bebek, aşılama gibi yardımcı üreme tekniklerindeki başarı şansı belirgin olarak artar. Daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlerede düzeltici mikrocerrahi uygulayabilmekteyiz.

Haberin Devamı

SORU: Çok geç boşalıyorum

22 yaşındayım. Cinsel ilişkide çok geç boşalıyorum. Arkadaşlar 5-10 dakika içerisinde boşalırken, ben 45 dakikada boşalıyorum. Mastürbasyon yaparken bu süre 5 dakikaya kadar düşüyor. Acaba bir sorun var mı? Kadınlar bu kadar uzun ilişkiden hep kaçıyor. Sorunun kimde olduğunu merak ediyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Her insanın cinsel ilişkideki performansı farklıdır. Durumunuz tamamen normal, herhangi bir rahatsızlığınız yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder