Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İkisi de erkeğin düşmanı
HABERİ PAYLAŞ

İkisi de erkeğin düşmanı

Haberin Devamı

Alkol kullanımı hormon dengesini bozar, erkeklik hormonu olan testosteronun düşmesine neden olur. Sigara ise uzun dönemde damarlara zarar verir. Her ikisinin de uzun süreli kullanımı sertleşme sorununa yol açabilir

SORU: Neden kan geliyor?

17 yaşındayım. Mastürbasyon yaparken meni geliyor. Ama bir daha yaparsam kan geliyor. Ne yapmalıyım? CEVAP Ejakülasyon yani boşalma sırasında kan gelmesine hemospermi adı verilir. Bu durum büyük çoğunlukla ejakülatın sıvı kısmının salgılandığı ve depolandığı vesiküla seminalis adı verilen ve prostatın hemen arkasında bulunan meni keselerinin içini döşeyen dokunun tahrişinden veya meninin geçtiği kanallardaki tahrişten kaynaklanır. Ciddi bir hastalık değildir, uygun ilaçlar ile tedavi edilebilir. Fakat nadir de olsa bazı durumlarda boşalma sırasında olan bu kanama hayatı tehdit edebilecek çok ciddi bir durumun da ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle menide kan görülmesi halinde mutlaka en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalı ve bu tehlikeli ihtimali ortadan kaldırmalısınız. Gecikmek telafisi imkansız sorunlara yol açabilir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Alkol sertleşme bozukluğu yapar mı?

29 yaşındayım, alkolün ve sigaranın sertleşme bozukluğu yaptığını duydum. Bu doğru mu? Ben akşamları keyif için 1-2 duble içki tüketmeyi severim. Bu sıkıntı yaratır mı? CEVAP Aşırı alkol tüketimi, hormon dengesini bozarak prolaktin isimli hormonu yükseltir. Bunun sonucunda da erkeklik hormonu olan testosteron düşer. Uzun süreli alkol kullanımında yüzde 54 oranında sertleşme bozukluğu görülüyor. Ayrıca alkol penis dokusu üzerinde zehirli olan bazı bileşenlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Sigara kullanımı ise, kısa dönemde penis damarlarında kasılmaya yol açar. Uzun dönemde ise, damar yapısına zarar verir. Bu da sertleşmeyi kötü yönde etkiler. Sigara kullanan kişilerde sertleşme bozukluğu riski yaklaşık 2 kat artıyor.

SORU: İkinci kez ameliyat mı olmalıyım?

27 yaşındayım, 2 yıl önce sol varikosel teşhisi konuldu ve ameliyat oldum. Ameliyattan 3 ay sonra sperm testi için tekrar doktora gittim. Sperm testi sonucu ameliyat öncesinde olduğu gibi sıfır çıktı. Bu durumda ikinci bir ameliyat gerekli midir? CEVAP Varikosel sperm testlerinin sıfır çıkmasına neden olmaz. Hareketlilik, sayı, yapısal özellikler gibi ölçülebilen ve dölleme kapasitesi gibi ölçülemeyen özellikleri etkiler. Sizin meninizde gerçekten hiç sperm olup olmadığı bir androloji laboratuvarında detaylı olarak tetkik edilmeli ve durum gerçekten böyle ise varikosel haricinde bu duruma neden olabilecek sebepler araştırılmalıdır. Testislerde üretimin belirli bir aşamada takılması, üretim olmaması, çok az üretim olması veya kanallardaki bir tıkanıklıktan dolayı üretilen spermlerin meniye kavuşamaması gibi sorunlar olabilir. Bu durumları mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile tedavi edebilmemiz mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder