Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç ya da protez sorunu çözüyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç ya da protez sorunu çözüyor

Prostat kanseri için yapılan ameliyatlardan sonra idrar kaçırma ya da iktidarsızlık görülüyor.

Uygun hastada sinirlerin korunmasına çalışılarak iktidarsızlığın önüne geçiliyor. Buna rağmen sorun çıkarsa ilaç ya da protezle tedavi sağlanıyor.

SORU: Sertleşme olmuyor

3 yıl kadar önce radikal prostatektomi ameliyatı oldum. İdrarımı tutamıyorum. 8 ay önce botoks yaptırdım, netice yok.

Ereksiyon sorunu yaşıyorum. Altenatif yöntem ya da ilaç var mı?

CEVAP

Prostat kanserini tedavi amacıyla yapılan ameliyatlardan sonra idrar kaçırma ve iktidarsızlık görülebilir. İktidarsızlık oluşmaması için uygun vakalarda sinirlerin korunması hedeflenir. Buna rağmen sorun çıkarsa ilaçlar ve son çare olarak mutluluk çubuğu denilen silikon protezler takılabilir.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma zamanla azalırsa da bazı kişilerde mesane boynuna enjeksiyonlar hatta artifisyel sfinkter denilen protezlerin takılması da gerekebilir. Bu konuda deneyimi olan üniversite kliniklerine başvurun.

SORU: Testis ağrısı çekiyorum

18 yaşındayım, 3 defa testis ağrısı yaşadım. Bacak bacak üstüne atınca, uzun süre oturduğumda, bir de pantolonum dar olduğu zaman ağrım oldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Testisleri çevreleyen ve aralarında az miktarda sıvı içeren zarlar sayesinde testisler kaygan bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla sıkışmazlar. Buna rağmen dar pantolon veya bacak pozisyonu ile testislerinizi zorladığınızda ağrı hissetmeniz mümkündür.

Bu ağrıyı hisstememek için tabii ki yapmanız gerek testislerinizi sıkıştırmamaktır.

SORU: Tüp bebek öneriyorlar

28 yaşındayım, karım da 26 yaşında. Çocuk sahibi olamadık. Tüp bebek için doktora gittik. Ancak spermlerim zayıfmış. Çocuk sahibi olmanın tüp bebekten başka tedavisi yok mu?

CEVAP

Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanır. Ama denetim yetersizliği nedeniyle kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmadığı görülüyor.

Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmemektedir. Veya gereksiz yere istenip yapılmaktadır. Ayrıca ticari amaçlar nedeni ile çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedirler.

Haberin Devamı

Şans artıyor

Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir.

Bu taktirde başarı oranları düşmektedir. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir.

En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hâlâ gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder