Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç yeterli değilse...
HABERİ PAYLAŞ

İlaç yeterli değilse...

Epididim testise yapışık bir organ. Sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar doğru tedavi edilmezse epididimde iltihaplanma görülür. Önce ilaç tedavisi yapılır, yeterli olmazsa ameliyat gerekebilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Testisimin üzerindeki kitle kısırlık yapar mı? 26 yaşındayım. Sol testisimde çok ufak bir kitle oluştu ve 10 gün içinde büyüdü. Doktor mikrop kaptığımı (epididim) anlattı. Meni kanalının üzerinde iltihaplanma olmuş. Bana bir aylık antibiyotik tedavisi verildi. Şu an ilaç tedavisinin üçüncü haftasındayım ama kitlede herhangi küçülme yok. Ameliyat gerekir mi? Kısırlık yapar mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Epididim testise yapışık ve kanallardan ibaret bir organ olup sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlar. Bilhassa cinsel yol ile bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu epididimde iltihap yapması sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Bu durum bazı hallerde sperm kanallarının kalıcı tıkanıklığı ile bazen de bu organda sürekli ağrılara yol açan kronik epididim iltihabı ile sonuçlanabilir. İlaç tedavisi ile giderilemeyen nadir durumlarda organın ameliyat ile alınması gerekebilir.

SORU: Epididimit kronik midir? 20 yaşındayım. Doktor epididimit teşhisi koydu. Daha önce testisimde ağrılar hissediyordum. 1 yıl öncesine kadar da böyleydi. Birkaç ayda bir ağrı çekiyorum. Doktorumun daha önce yazdığı ilaçlarımı kullanıyorum. Acaba hastalık kronik midir?

CEVAP

Testisin üzerine yapışık durumda olan, testisin ürettiği döl hücreleri olan spermleri içindeki ince kanallarda depolayan ve olgunlaşmalarını sağlayan bir organ olan epididimin iltihaplanmasına akut epididimit, bu durumun zaman içinde müzmin bir hal almasına kronik epididimit adı verilir. Kronik hale gelen epididimitin ilaçlar ile tedavisi zordur. Çok fazla sıkıntı yarattığı durumlarda son çare olarak organın cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. Epididimin iltihap sonucu haraplanması veya ameliyat ile çıkartılması o testisteki spermlerin dışarıya çıkış yollarının kapatılması ve üretilen spermlerin testis içinde kalarak eriyip yok olması sonucunu doğurur. Diğer testiste sorun yok ise bu durum kısırlık nedeni olmayabilir. Fakat genellikle kronik epididimit zaman zaman artan dönemsel ağrılar ile kişiyi huzursuz eden ve hayati tehlikesi olmayan, kronik bir rahatsızlık olarak seyreder. Düzenli bir cinsel yaşam ve ilaç tedavisi ile çoğunlukla ameliyata gerek kalmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder