Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç yetmezse ameliyat
HABERİ PAYLAŞ

İlaç yetmezse ameliyat

Epididim testise yapışık bir organ. Sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar doğru tedavi edilmezse epididimde iltihaplanma görülür. Önce ilaç tedavisi yapılır, yeterli olmazsa ameliyat gerekebilir.

SORU: Haftada bir kez yeterli mi?

52 yaşında ve 2 çocuk babasıyım. Eşimle haftada 1 kere beraber olmak istiyorum, normal mi? Yaşın ilerlemesiyle ilişki sayısı kaça düşüyor?

CEVAP

İlerleyen yaş ile birlikte testosteron hormonunun düşmesi libidoyu, yani cinsel isteği ve cinsel performansı azaltır. Ayrıca ilerleyen yaş ile birlikte uzun süreli partnerlikler, partnerin de yaşlanması gibi nedenler ve sosyal roller de cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler. Genç bir çiftin evliliğin başlarında günde birden fazla olabilecek ilişki sayısı, birkaç yıl içinde gün aşırı, çocukların olmasından sonraki yıllarda haftada 1-2, daha ileri yaşlarda ise daha da seyrelerek sürebilir. Bu sayı partner değişikliği halinde belirgin farklılıklar gösterebilir.

SORU: Nasıl beslenirsem prostatı önlerim?

48 yaşında, 22 yılllık evliyim. Babamı ve büyük amcamı prostat kanserindan kaybettim. Bende de böyle bir risk olabilir mi? Prostat kanserini önlemek için alabileceğim önlemler var mı?

CEVAP

Haberin Devamı

Sebze-meyve türü ağırlıklı öneriliyor. Batı usulü fast-food tarzı beslenmenin prostat kanseri riskini artırdığı söyleniyor. Bu nedenle prostatı önlemek için yapılacak belirli bir tedavi şekli olmasa da doğal beslenmenin her türlü hastalığa olduğu gibi prostat kanserine de iyi geldiği belirtiliyor. Bitki kökleriyle ilgili ilaçlardan da bahsediliyor. Ancak bunların hiçbirinin yüzde 100 doğruluğunun kanıtlanmadığı da bir gerçek.

SORU: Testisimin üzerinde bir kitle var

28 yaşındayım. Sol testisimde çok ufak bir kitle oluştu ve 10 günde büyüdü. Doktor enfeksiyon sonucu mikrop kaptığımı (epididim) anlattı. Meni kanalının üzerinde iltihaplanma olmuş. 1 aylık antibiyotik tedavisi verildi. 3 haftadır ilaç içiyorum ama kitlede küçülme yok. Ameliyat gerekir mi? Kısırlık yapar mı? Bu kitlenin vücudumda kalması sorun olur mu? Meni kanalında tıkanıklık oluşturur mu?

CEVAP

Haberin Devamı

Epididim testise yapışık ve kanallardan ibaret bir organ olup sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlar. Bilhassa cinsel yol ile bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu epididimde iltihap yapması sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Bu durum bazı hallerde sperm kanallarının kalıcı tıkanıklığı ile bazen de bu organda sürekli ağrılara yol açan kronik epididim iltihabı ile sonuçlanabilir. İlaç tedavisi ile giderilemeyen nadir durumlarda organın ameliyat ile alınması gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder