Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç yetmezse ameliyat şart
HABERİ PAYLAŞ

İlaç yetmezse ameliyat şart

Epididim testise yapışık bir organ. Sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar doğru tedavi edilmezse epididimde iltihaplanma görülür. Önce ilaç tedavisi yapılır, yeterli olmazsa ameliyat gerekebilir

SORU: Testisimin üzerinde bir kitle var 29 yaşındayım. Sol testisimde ufak bir kitle oluştu ve 10 günde büyüdü. Doktor kitlenin 19 mm olduğunu söyledi ve enfeksiyon sonucu mikrop kaptığımı (epididim) anlattı. Meni kanalının üzerinde iltihaplanma olmuş. Bana bir aylık antibiyotik tedavisi verildi ama kitlede küçülme yok. Ameliyat gerekir mi? Kısırlık yapar mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Epididim testise yapışık ve kanallardan ibaret bir organ olup sperm hücrelerinin olgunlaşmasını ve depolanmasını sağlar. Bilhassa cinsel yol ile bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu epididimde iltihap yapması sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Bu durum bazı hallerde sperm kanallarının kalıcı tıkanıklığı ile bazen de bu organda sürekli ağrılara yol açan kronik epididim iltihabı ile sonuçlanabilir. İlaç tedavisi ile giderilemeyen nadir durumlarda organın ameliyat ile alınması gerekebilmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: İktidarsız mıyım? 51 yaşındayım. 12 yıldır şeker hastasıyım. Son zamanlarda sertleşme olmuyor. Acaba şeker hastalığı iktidarsızlığa neden olur mu?

CEVAP: Şeker hastalarında hem nörolojik, hem de damarsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı özellikle tedavi edilmediği taktirde sinir sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratır. Göz sinirlerini tahrip ederek görmeyi engelleyebileceği gibi penise beyinden mesaj ileten sinirler üzerinde de tahribat yapabilir. Bu sistemin çalışmaması da iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca şeker hastalığında ortaya çıkabilen ciddi damarsal sorunlar da penise giden kan miktarını azaltarak sertleşme bozukluğu yapar.

SORU: Penis boyu uzar mı? 20 yaşındayım. Cinsel organın boyu genetik mi? Cinsel ilişkiye girmemiş erkeklerin ilk defa ilişkiye girdikten sonra penislerinde büyüme olacağı söyleniyor, bu doğru mudur?

Haberin Devamı

CEVAP: Penis boyu da diğer tüm fiziksel özelliklerimiz gibi kalıtımsaldır. Zaten insan anne ve babasının üreme hücrelerinin birleşerek döllenmenin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıktığından herhangi bir fiziki özelliğinin kalıtımsal olmaması da mümkün değildir. Ama kalıtım konusu çok fazla değişkene bağlı olduğundan hatta dış şartlardan da etkilendiğinden kişinin herhangi bir fiziksel özelliğinin aileden kime ne kadar benzeyeceği konusunda bir tahmin yapmanın imkanı yoktur. İlişkiyle büyümesi söz konusu değil Diğer sorunuza gelince; ilk ilişkiye girildikten sonra peniste bir büyüme olması mümkün değildir. Penis de vücudumuzun diğer organları gibi çeşitli dokulardan oluşur. Ama içinde bulunan süngersi bir çift yapının kanla dolması sonucu büyür, genişler ve sertlik kazanarak cinsel ilişki kurabilecek hale gelir. Bu dokuların yapısı ve esneme oranları bir anda, yani bir cinsel ilişki kurmayla herhangi bir değişiklik göstermez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder