Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlk birkaç saat önemli
HABERİ PAYLAŞ

İlk birkaç saat önemli

Testis dönmesi çok önemli bir hastalık. Çünkü testislere kan taşıyan damarlar görevini yerine getiremiyor. Belirtileri, testis, kasık ağrısı, bulantı ve kusma. Erken müdahale edilmezse testis fonksiyonunu yitiriyor. 1-2 saat içinde hasta ameliyat edilmeli.

Sorun psikolojik mi?

48 yaşında, 30 yıllık evliyim. Sertleşme ve erken boşalma, iki böbrekte taş var. Sorunumun psikolojik olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?

Sorununuzun psikolojik olup olmadığı konusunda nasıl karar verebildiğinizi anlayamadım. Zaten hastaların çoğunda sorun en azından kısmen psikolojik olmasına rağmen sorununun psikolojik olduğunu düşünen hastaya da henüz rastlamadım. Siz en iyisi androloji ile özel olarak ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurarak gereken tahlilleri yaptırın ve hekiminizin tedavisini uygulayınız.

Haberin Devamı

Testis dönmesi nedir?

17 yaşındayım. 1 hafta önce testisimdeki ağrıyla uyandım. Doktor “Testisin dönmüş” dedi. Testis dönmesi nedir, tedavisi var mıdır?

Testis torsiyonu çok önemli bir testis hastalığıdır. Bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulmakta, spermatik damarlar kan taşıyamamakta. Bu durum erken zamanda düzeltilmezse testis nekroze (kangren) olur ve kaybedilir. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. Genellikle ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve bu durum tanıda gecikmelere neden olabilir. Tedavisi acilen, 1-2 saat içinde dönmenin düzeltilmesi olup bu genellikle ameliyat ile yapılabilir.

Nasıl yükseltebilirim?

Hormon seviyesini yükseltmek için ne yapmalıyım? Hangi ilacı önerirsiniz? Jel mi yoksa bir şey mi? Doktora gittim ama yardımcı olmadılar. Ne tavsiye edersiniz?

Sizin hormon analizlerini gerekli kalitede yaptırıp sizinle karşılıklı görüşmeden bu şekilde gazeteden bir ilaç tedavisi vermem hem tıbbi, hem de mesleki açıdan uygun değildir. Doktorluk ciddi ve sorumlulukları olan bir iştir. Buradan size belirli konular hakkında genel bilgiler verebilirim ama ilaç adı ve dozu gibi bilgilerin gazete köşelerinden verilmesi tıbben ve hukuken sakıncalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder