Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İnceleme yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

İnceleme yapılmalı

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhis ve tedavisi çok önemli. Bu hastalıkların birçoğunun tanısı idrar yolundan alınan kazıntı ile konuluyor. Alınan bu kazıntı özel olarak inceleniyor. Ama testi yaptıran kişinin son 3 saatte idrara çıkmaması gerekiyor

SORU: Cinsel isteksizliğin nedeni ne olabilir?

30 yaşındayım. 5 yıl önce cinsel yolla bulaşan bir hastalık kaptığımı tahmin ediyorum. İdrara çıkarken bu beyaz sıvı idrarla karışık geliyordu. Ağrı veya yanma olmadı. Bununla birlikte cinsel isteksizlik başladı. 5 kez üroloğa gittim, tahliler normal çıkıyor. Antibiyotik veriyorlar ama geçmiyor. Bel soğukluğu olabilir mi? Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Korunmasız cinsel ilişki sonucu bulaşan hastalıklar cinsel isteksizlik nedeni olmaz. Bu durumunuz psikolojik olabilir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar için laboratuvar tahlilleri yaptırmalısınız, öncelikle 3 saat kadar idrar yapmamış halde iken idrar yolu çıkışından alınan sürüntü kültürü yapılmalıdır. Bu konularda size başvuracağınız üroloji uzmanı yardımcı olacaktır.

SORU: Test yapıldı, eşim ve ben ilaç kullanacakmışız

23 yaşında, 50 günlük evli biriyim. 2 hafta önce penisimden gelen sızıntı ve iç çamaşırımda olaşan sarı lekeler ile ilgili doktora gittim. Basit bir idrar enfeksiyonu olduğunu öğrendim. Bir hafta ilaç kullandım, sızıntı kalmadı. İlişkiden sonra eşimle birlikte doktora gittik. Test sonuçlarımıza baktı ve ilaçları ikimizin de kullanmasını istedi. Neyimiz olduğunu anlamadık. Kötü bir şey mi var?

CEVAP

Anlattığınız durum basit bir idrar yolu infeksiyonuna pek benzemiyor, idrar yolu infeksiyonlarında iç çamaşırında lekelenmelere pek rastlanmaz. Üretral sekret kültürü denilen ve cinsel yol ile de bulaşan hastalıklar için üretral sekret kültürü yapılması ve bunun sonucuna göre antibiyotik verilmesi gerekir. Ama kullandığınız antibiyotikler nedeniyle tahlilin bir süre sağlıklı çıkmama ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

SORU: Varikosel ameliyat oluyorum, tekrarlıyor

İki kez sol varikoselden ameliyat oldum ama her seferinde nüksetti. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Sperm sayısı 110 milyon, hareketlilik yüzde yüzde 13. Yeniden varikosel ameliyatı yaptırmayı düşünüyorum. Ameliyat yaparsam sperm hareketliliğinin yükselme oranı ne kadardır? Varikoselin tekrarlama olasılığı ne kadardır? Ayrıca bu ameliyatı nerede yaptırabilirim? Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Varikosel nüks etmez, sadece yapılan ameliyat yeterli olmamış ise varikoselin sürmekte olduğu söylenebilir. Ameliyatın yetersiz olduğu hallerde düzeltme ameliyatının mikrocerrahi olarak yapılması gerekir. İki defa başarısız varikosel ameliyatı geçiren bir kişiye mikrocerrahi düzeltme yapmak daha zor ve riskli hale gelebilir, bu durum muayene ve eski ameliyatların yapılma seviyelerine göre belirlenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder