Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kademeli olarak azalır
HABERİ PAYLAŞ

Kademeli olarak azalır

Yaşın 50’lere merdiven dayamasıyla birlikte erkeklerde kademeli olarak cinsel isteği artıran erkeklik hormonu azalmaya başlıyor. Bu yüzden sertleşme sorunu baş gösteriyor. Sertleşmeyi sağlamak için daha uzun süre gerekiyor.

Baba olamaz mıyım?

29 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit edildi. Yapılan tahlilleri size yolluyorum. Ameliyat olmam gerekli mi? Bir testisimin alınması çocuk sahibi olmama engel mi?

Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre organın alınması gerekecektir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Arzu ederseniz önlem olarak spermlerin dondurulup depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

Eskisi gibi değilim

53 yaşındayım, 24 yıllık evliyim. Birkaç yıl öncesine kadar eşimle düzenli ilişkiye girerdik. Cinsellikte eskisi kadar iyi değilim. Bazen sertleşmede güçlük yaşıyorum. Yaşla mı ilgili?

50’li yaşlarda testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer. Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam ereksiyon sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyarı gerekir. Ancak düzenli cinsel aktivite sürdüren erkekler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar. Prostatla ilgili iki sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri. Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen bir kan testi ve ürolojik muayene gereklidir. Erken teşhis için bu kontroller çok önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.

İlişkiye giremiyoruz

1 aydır evliyim ama ilişkiye giremedik. Çünkü penis sertleşiyor ama hemen bitiyor. Ne yapacağım?

Sertleşme sağlandıktan sonra ani kaybı çoğunlukla erken boşalma veya psikolojik faktörlere bağlıdır. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder