Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kan ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

İdrardan kan gelmesi çok ciddi hatta hayati bir hastalığın, örneğin böbrek veya mesane kanserinin ilk ve tek belirtisi olabilir. Bu nedenle idrardan bir kere dahi olsa kan gelirse mutlaka doktora başvurun, gerekli tahlilleri yaptırın

SORU: İdrardan kan geliyor, normal mi?

Eşimin idrarından kan geliyordu ve tutukluk vardı. Arada bir de kan geliyor. Üroloğa gittik. Ultrason ve idrar tahlili sonucu doktor “Mesanede taş var” dedi. Ameliyat son çare mi? Başka tedavi yolu var mı?

CEVAP

İdrardan kan gelmesinin çok basit ve kolay tedavi edilebilen sebepleri olabileceği gibi bu durum çok ciddi hatta hayati bir tehdidin, örneğin böbrek veya mesane kanserinin ilk, hatta tek belirtisi olabilir. Bu nedenle bilhassa erkeklerde idrardan bir kere dahi olsa kan gelmesi halinde mutlaka doktora başvurularak gerekli tahlillerin yapılması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

İdrardan gelen kan kırmızı, açık kırmızı olabileceği gibi idrarın çay rengi gelmesi olarak da gözlenebilir. Ağrı eşliğinde olan kanlı idrar daha ziyade taş ve iltihap gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da bu durumun istisnaları olabilir. Kanlı idrarın sebebinin aydınlatılması için idrar tahlili, ultrasonografi, ilaçlı idrar yolları filmi, tomografi hatta endoskopi gibi yöntemler sırası ile gerekebilir.

Aksi ispatlanana kadar

Aksi ispatlanmadığı taktirde her idrarda kan görülmesinin ardında bir kanser hastalığının yatabileceğini düşünmek ve sebebi sonuna kadar araştırmak ürolojide önemli bir kural kabul edilir. Mesane taşı veya taşları çok sayıda, büyük veya bir mesane cepçiği içinde ise açık ameliyat ile tedavi edilmeleri gerekebilir.

Uygun olanlar mesane içine idrar yolundan girilerek lazer ve diğer enerji kaynakları ile parçalanarak açık ameliyat olmadan da tedavi edilebilir. Uygun taşlarda gereğinde vücut dışından sadme dalgaları uygulayan böbrek taşı kırma makinesi ile de mesane taşlarına müdahale edilebilir.

SORU: Kısır mıyım?

21 yaşındayım, benden sperm gelmedi. Mastürbasyon yapınca birkaç damla su renginde, yapışkan bir sıvı geliyor. Kimseyle ilişkim olmadı. Acaba kısır mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Boşalma esnasında meni gelmemesi veya sadece birkaç damla şeffaf sıvı gelmesi normal bir durum değildir, kısırlık sebebidir ve nedenlerinin araştırılması gerekir.

Meninin mesaneye geri kaçması, meni keselerinin kanallarında tıkanıklık gibi çeşitli nedenleri olan bu durumun muayene ve detaylı tetkikler ile aydınlatılması için mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Birçok durumda sorun çözümlenebilmekte veya bazı teknik yöntemler ile çocuk sahibi olunabilmesi sağlanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder