Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kanser riskini artırmayın
HABERİ PAYLAŞ

Kanser riskini artırmayın

Haberin Devamı

Erkeklerdeki seks hormonu testosteron yaşla birlikte azalıyor. Tedavi ediliyor ama riski de var. Çünkü bu hormonun aşırı verilmesi sonucu testisler dumura uğrar, başlangıç aşamasında olan prostat kanseri alevlenebilir.

SORU: İlişkimiz çok kısa sürüyor

45 yaşında, 20 yıllık evliyim. Haftada 1 kez ilişkiye giriyorum. O da çok kısa sürüyor. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sanırım esas sorununuz cinsel ilişki sıklığından daha ziyade erken boşalma. Sizin yaşınızda ve 20 senelik evlilikten sonra haftada 1 olarak belirttiğiniz cinsel ilişki sayısını önemli bir sorun olarak görmüyorum. Ama en azından bunu daha kaliteli olarak gerçekleştirebilmek istemeniz daha önemli. Bu nedenle gereken tetkiklerinizi yaptırarak bir üroloji uzmanı tarafından tedavinizi yaptırınız. Bu esnada hormonlarınız da incelenerek cinsel gücün azalmasına neden olan bir durum mevcut ise yapılacak tedavi ile düzeltilebilir.

SORU: Karaciğer hasarım yüksek

27 yaşındayım. Karaciğer enzimleri ile kısırlık arasında bağlantı olduğunu okudum. Ne kadar doğru? Ayrıca psikotrop madde bağımlılığına bağlı karaciğer hasarım çok yüksek. Kısırlık söz konusu mu? Size yapılan testlerle ilgili sonuçları da gönderiyorum.

CEVAP

Karaciğer enzim seviyeleri bu organın fonksiyonları hakkında bilgi verir, kısırlık ile doğrudan bunların bir ilişkisi yoktur. Yapılan bir tetkikte bu değerlerde soruna rastlanır ise bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir. Olası bir kısırlık durumunu değerlendirmek için ise ilk yapılması gereken androloji departmanı olan laboratuvarı tercih ederek spermiyogram tahlili yaptırmak olmalıdır.

SORU: Acaba riski var mı?

55 yaşındayım. Bir süredir cinsel istekte azalma, yorgunluk gibi sıkıntılarım vardı. Bu sorunlarla doktora gittim. Yapılan araştırmalar sonucu testosteron hormonunda azalma olduğu ve tedavi olmam gerektiği söylendi. Bu tedavinin riski var mıdır?

CEVAP

Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Vücut üretimi durdurur Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder