Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kararı etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kararı etkileyebilir

Haberin Devamı

Sperm sayısının ölçümü için yapılan spermiyogram son derece hassas bir test. Testi yapanların özel eğitim almış olması çok önemli. Bu kriterlere önem verilmediği için sonuçlar çoğu zaman doğru olmuyor, bu da doktorun kararını etkileyebiliyor...

SORU: Hormon bozukluğu nasıl anlaşılır?

23 yaşındayım. Hormon bozukluğu olduğundan şüpheleniyorum. Meme uçlarım küçülüyor, vücudumda kıllanma çok az ve kollarım çok orantısız. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Hormonal bir sorunun tetkiki için bir üroloji veya endokrinoloji uzmanına başvurmanız ve istenilen hormon tahlillerini yaptırmanız gereklidir.

SORU: Ameliyat olsam çocuğum olur mu?

3 yıldır evliyim, çocuğum olmuyor. Doktora gittim, sperm sayısı 12 milyon çktı. Daha sonra tekrar doktora gittim. Ultrasona girdim. Doktor bana sol varikoselden ameliyat olacağımı söyledi. Bu ayın sonunda ameliyat oluyorum. Sizce ameliyat olsam çocuğum olur mu?

CEVAP

Bir cc’deki sperm sayısının alt sınırı olarak 20 milyon kabul edilmektedir. Sperm sayımının doğru değerleri yansıtması ancak bu tetkike doğru şekilde hazırlanmak ve uygun şekilde sperm vermek ile mümkün olabilir.

Ayrıca özel bilimsel çalışmalar haricinde en kesin neticeler manuel yani insan tarafından yapılan sperm sayımlarından elde edilebileceğinden bu tetkiki yaptırdığınız laboratuvardaki elemanın bu konuda özel eğitimden geçmiş ve deneyimli bir kişi olması şarttır.

Ülkemizde bu hususlara önem verilmediğinden yapılan spermiogram testlerinin ne yazık ki sadece çok az bir kısmı gerçeği yansıtmaktadır. Bu konuda androloji departmanı olan bir laboratuvara başvurmanızı öneririm.

Doğru sonuç önemli

Ultrason veya dopler testleri artık varikosel tetkikinde tercih edilen rutin bir yöntem değildir. Bir uzmanın el muayenesi ile saptamadığı, sadece bu yöntemler ile tespit edilebilen varikosellerin tedavilerinden olumlu netice alınamadığından, bu yöntemler terk edilmiştir.

Yapılacak ameliyatın başarısı için ameliyatın teknik olarak başarılı gerçekleşmesi şart olduğundan varikosel ameliyatlarının bu konuda özel eğitim görmüş üroloji uzmanları tarafından mikrocerrahi teknik ile yapılması gerekmektedir. Doğru uygulanan mikrocerrahi teknik hem yüzde 100’e yaklaşan teknik başarı oranları, hem de testise zarar verecek ciddi komplikasyonlardan koruması nedeni ile tercih edilmekte ve yüzde 80 civarında olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

SORU: Sivilce çıkıyor...

17 yaşındayım. Mastürbasyon sivilce yapar mı? Karşı cinse fazla ilgi duyuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Mastürbasyon aşırı yapılırsa bedeni ve ruhi yorgunluk yapar. Başka bir zararı da yoktur, sivilce yapmaz. Karşı cinse ilgi duymanız çok normal, duymasanız anormal olurdu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder