Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısalma olabilir ama...
HABERİ PAYLAŞ

Kısalma olabilir ama...

Haberin Devamı

Cinsel organda ağrıya ve giderek eğrilmeye yol açan peyroni önce zamana bırakılıyor ve duruma bakılıyor. Eğer değişen bir şey olmazsa hasta ameliyat ediliyor.

Operasyonda penis 1 santim kadar kısalabiliyor. Bu durum hastaya mutlaka anlatılmalı

SORU: Penisim eğri, düzelmesi mümkün mü?

44 yaşındayım, cinsel organımda eğrilik var. Bunun bir çaresi var mı, varsa nedir?

CEVAP

Bu duruma tıp dilinde peyroni denir. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalıktır ve genelde ağrıya, penisin eğriliğine neden olur. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor.

Genetik bazı nedenlerle de olabiliyor. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise kamış o tarafa doğru eğiliyor.

Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz duruma geliyor. Genelde hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 yıl bekliyoruz.

Şekil bozukluğu kalıcıysa...

Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görülürken yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek bir artma oluyor.

Bu durum bazen sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor, ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor.

Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuyor. Bunda tek sorun var penis boyunda 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor. Bu yüzden bu durum ameliyat olmadan önce hastaya mutlaka anlatılıyor.

SORU: Varikosel testisleri küçültür mü?

Sağ ve sol taraftaki ileri derecedeki varikosel testislerde küçülmeye sebep olur mu? Yani baskı uygular mı?

CEVAP

Varikosel ergenlik yaşlarında başlayan genellikle zaman ile ilerleyen, kendiliğinden geçme veya ilaçla düzelme ihtimali olmayan, testislerin damarlarındaki varisleşmeye verilen tıbbi terimdir.

Varikoselin erkekte sperm üretimini etkileyerek kısırlık yapması sık görülen bir durum olup mikrocerrahi teknik ile başarılı bir ameliyat yüzde 80’den fazla hastada olumlu netice verir.

Başarısız ameliyatlar da mikrocerrahi özel bir operasyon ile düzeltilebilmektedir. Varikosel derecesinin yüksek olduğu bazı kişilerde varikoselin etkisi ile testisin yumuşadığı ve giderek küçüldüğü bir gerçektir.

Ayrıca ergenlik çağındaki ileri derece varikosel vakalarında testisin büyümesi durur, vaktinde yapılan başarılı bir mikrocerrahi sonrası tekrar büyümesi hızlanarak normal boyutlara ulaşabilir.

Mutlaka androloji ile özel olarak ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurun. Sperm değerlerine etki etmeyen varikosel mevcut ise takip ile yetinilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder