Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kişiden kişiye değişir
HABERİ PAYLAŞ

Kişiden kişiye değişir

Varikosel ergenlik çağında başlar. Ama her varikoseli olacak erkekte kısırlık görülür diye kural yoktur. Bu hastalığın yıllar içinde sperm üretimini ve kalitesini bozduğu bilinir ama kişiden kişiye değişiklik gösterir.

KISIR OLACAK MIYIM?

20 yaşındayım. 2 ay önce varikosel teşhisi konuldu. Ameliyatın bir zamanı var mıdır? Yoksa geç mi kaldım? Varikosel ameliyatı olmazsam kısır kalacağımı biliyorum. Ne yapmalıyım?

Varikoseli olanın kısır kalacağı doğru değil. Varikosel 14-15 yaşlarında yani ergenlikte başlayan ve sperm üretimini yıllar içinde giderek artan oranda etkileyen bir durumdur. Bazı kişilerde sperm üretimini etkilemediği de görülür. Bu nedenle öncelikle sperm tahlili yapılarak varikoselin etkisi araştırılmalı, gerekirse birkaç aylık aralar ile bu tahliller tekrarlanarak gidişata göre ameliyat kararı verilmelidir. Bir vakada 7 yıl normal giden spermiogram değerlerinin bozulmaya başladığını, giderek olumsuz etkinin arttığını gördüm, mikrocerrrahi ameliyat sonrası tüm değerler bu kişide normale döndü ve daha sonra da çocukları oldu. Varikoseli olup sperm değerlerinde sorun olmayanlarda daha sonraki yıllarda kısırlık sorununun ortaya çıkması sık rastlanan bir durumdur.

Haberin Devamı

Sol testisimi çarptım

7 yaşında fıtık ameliyatı oldum. Bir de bisiklet sürerken sol testisimi direğe çarptım. Ağrı var. Acaba bir üroloğa gitmem gerekir mi?

Fıtık ameliyatı sonucu testisin bulunduğu yer daha yüksek bir seviyeye gelmiş ve etrafındaki kayganlığı sağlayan zar yapılarında değişiklik olmuş olabilir. Çarpmadan sonra ağrı şiddetli ise testisin yaralanması ihtimali nedeniyle acil muayene gerekirdi. Daha sonraki günlerde de bu çarpmanın etkisiyle testis veya bitişiğinde ona yapışık olarak bulunan ve sperm kanalları içeren epididim adlı organın darbe görmesine bağlı ağrı hissetmeniz mümkündür. Bunu ancak bir üroloji uzmanının muayenesi ortaya koyacaktır.

Baba olamaz mıyım?

2 yıllık evliyim ve 32 yaşındayım. 6 aydır çocuk istiyoruz. Sperm testi sıfır çıktı. Doktorum TESE’den bahsetti. Acaba baba olamaz mıyım?

Haberin Devamı

Meninizde hiç sperm hücresi yoksa bu tetkiki daha detaylı ve uzman bir kuruluşta tekrar ettirin. Tekrar hiç hücre bulunamazsa bunun nedenleri konusunda konunun uzmanı bir üroloğa muayene ve testis biyopsisi düşünülebilir. Testisinizinde hücre bulunursa mikroinjeksiyon ile tüp bebek şansınız olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder