Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığa neden olmuyorsa
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa neden olmuyorsa

Haberin Devamı

Varikosel ergenlik çağında başlıyor ve yıllar içinde gelişiyor. Varikosel ameliyatı ancak erkek kısırlık sorunuyla karşı karşıya geldiğinde yapılıyor. Ağrı gidermek ya da farklı problemler için operasyona hiç gerek yok

SORU: Baba olur muyum?

24 yaşındayım, 16 yaşındayken kabakulak geçirdim. Kabakulağın erkekte kısırlık yaptığını duydum. Bu doğru mu? Çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Kabakulak hastalığını ergenlikten sonra geçiren erkeklerin yüzde 30’unda yumurtalıkta şişme ortaya çıkar. Virüs yumurtayı da etkiler. Eğer çift taraflı olursa ve döl hücreleri üreten yumurtalar tamamen zarar görürse kısırlık ortaya çıkar.

Bu hastalığı çocuklukta geçirmeyenlerin ergenlik dönemi ve sonrasında kabakulak aşısı olmaları, eğer hastalığa yakalanırlarsa da yumurta iltihabını önleyen ilaçlar kullanmaları gerekir.

SORU: Sonuçlar kötü

Eşimle 2 yıllık evliyim, çocuğum olmadı. Sperm testi sonuçlarım iyi değil. Eşimde sorun tespit edilmedi. Erkeğin sperm hücrelerinden kaynaklanabilen kısırlık sorunları nelerdir?

CEVAP

Miktar azlığı, kıvamı bozukluğu, hücre hareketliliğinde düşüklük, hücrelerin ölü olması ve iltihap gibi nedenler olabilir. Sperm hücrelerinde yapısal bozukluk da görülebilir.

Bunlar göz ile saptanamaz uzman androloji laboratuvarlarında mikroskopik analiz ile bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından değerlendirilir.

SORU: Evlenmemi önerdiler

Benim sorunum varikosel. Daha önce ameliyat oldum ama ağrım çok. Bu ağrıları nasıl gideririm?

CEVAP

Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında bir sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeni ile ameliyat etmek uygun değildir.

Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması için mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

SORU: Eşimle ilişkiye girmek istemiyorum

24 yaşındayım ve 7 aylık evliyim. Eşimle ilişkiye girerken isteksizim. Son 4 aydır zevk almıyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Cinsel istek, yani libidonun azalması bazı psikolojik ve fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Önce bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle bazı hormonal dengelerin değişmesi sonucu libido düşüklüğü ortaya çıkabilir ve bu durum detaylı tetkiklerle değerlendirilerek tedavi edilebilir.

Fiziksel neden saptanamazsa profesyonel bir psikolojik yardım alınmalıdır. Dönemsel depresyonlardan başlayarak çeşitli psikolojik durumlar libidoyu olumsuz etkileyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder