Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık riski artıyor

Erkeklik hormonunu kasları arttırma gibi doping amacı ile kullanmak çok yanlış. Özellikle vücut geliştirme çalışırken bilinçsiz şekilde hormon kullanımı erkeklerde kısırlığa neden olabilir

SORU: Testosteron ilacı kullandım, zararı olur mu?

28 yaşındayım. 2010’da ereksiyon problemi ve erken boşalma nedeniyle doktora gittim. Doktor bana testosteron içeren bir ilaç verdi. İlaç işe yarayınca 10 kutuya yakın içtim. Testislerim küçüldü. İkinci kez birleşmede zorlanıyorum. Acaba bunlar ilaçların etkisi mi?

Haberin Devamı

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Tüm hormonların bilinçsiz kullanımı vücuda zarar verir, bazen bu zarar geri dönülemeyecek şiddette olabilir. Testosteron sadece eksikliğinin tetkikler ile saptandığı hallerde ve uygun dozda eksik tamamlama amacıyla kullanılmalı. Testosteronun etkileri yüksek doz ile kullanımda suistimale açıktır. Cinsel istek ve gücü, kas yapımını arttırma gibi doping amaçlarıyla kullanımı kısa sürede olumsuz etkilerini testisler üzerinde gösterebilir. Vazifesi sperm ve testosteron üretmek olan testisler vücuda dışarıdan yüksek dozda testosteron girmesi karşısında hem sperm hem de testosteron üretimini durdururlar. Bu süreç organın geri dönülmez dumura uğramasına kadar gidebilir. Kısa süreli kullanımlarda dahi sperm üretiminin durması ve tekrar başlamaması riski vardır. Bilhassa vücut geliştirme çalışırken bilinçsiz hormon kullanımı sonrası kısırlık sorunu yaşayan hastalar ile sıkça karşılaşıyorum. Önerim sadece uzman hekim tavsiyesi ve kontrolü altında kullanmanızdır. Hormon ve spermiyogram tetkiklerinizi yaptırarak durumunuzu netleştirebilir ve gerekiyorsa tedavi önerebiliriz.

SORU: Kesin çözüm var mı?

52 yaşındayım, ilerleyen yaşlarda iktidarsızlık tedavilerinde ne tür yöntemler uygulanıyor. İlaç mı veriliyor yoksa kesin bir çözüm yöntemi var mı?

CEVAP

İleri yaşlarda, örneğin 65-70 ve daha ileri yaştaki erkeklerin iktidarsızlık sorunlarında psikolojik faktörün giderek azaldığını görüyoruz. Genç hasta grubunda psikolojik faktörü önemle değerlendirirken ileri yaşlarda daha ziyade damar hastalıklarına bağlı sertleşme bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu hastaların cinsel yaşam ihtiyaçları tedavi yöntemini belirlemede önemli rol oynamaktadır. Genellikle bu yaşlarda çok daha seyrek cinsel ilişki hedeflendiğinden mutluluk çubuğu da denilen penis protezini son çare olarak öneriyoruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder