Kısırlık sorunu yaratmıyorsa

17 Mayıs 2013, Cuma 05:00
AA

Varikosel ergenlik çağında başlıyor ve yıllar içinde gelişiyor. Varikosel ameliyatı ancak erkek kısırlık sorunuyla karşı karşıya geldiğinde yapılıyor. Ağrı gidermek ya da farklı problemler için operasyona hiç gerek yok.


SORU: Evlenince ameliyat olmayı planlıyorum

5 yıl önce 45 dakika süren bir operasyon geçirdim. Sol testiste 2-3 varikosel var diye rapor yazmışlardı. 5 yıl geçti, kasıklarımda bir ağrı hissettim. Doktora
gittim, varikoselin arttığını söylediler. Ameliyat için “İstediğin zaman gel, yapalım” dediler. Bana bunun boşalamamaktan kaynaklanan bir sorun olduğunu söylediler. Bekar olduğum için ameliyat olmayı evlenene kadar düşünmüyorum. Ne yapmalıyım? Bana yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP


Varikoselin boşalmamanızla bir ilgisi yoktur, herhangi bir etkisi de olmaz. Varikosel zaman içinde sizi kısırlık sorununa götürür. Gerekli tetkikler yapılarak spermiyogram tetkikinizde bozulma belirtileri saptanırsa vakit geçirmeden mikrocerrahi tekniği tercih ederek ameliyat olmanızı öneririm. Daha önce bu ameliyatı geçirmiş olmanız ve sonuç alamamış olmanız sanırım bu defa daha bilinçli davranmanızı sağlayacaktır.

[[HAFTAYA]]


SORU: Varikosel için evlenmemi önerdiler

Benim sorunum varikosel. Daha önce ameliyat oldum ama ameliyat olmadan bile böyle ağrımazdı. Bu seferki çok şiddetli. Evlenmemi önerdiler ama durumum elverişli değil şimdilik. Bu ağrıları nasıl gideririm? Ne yapmam gerekir?

CEVAP


Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri
üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında bir sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeni ile ameliyat etmek uygun değildir. Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması için mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan
kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

Sıradaki haber yükleniyor...