Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık tedavi edilebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık tedavi edilebiliyor

Haberin Devamı

Erkeklerdeki kısırlık sorunu tedavi edilebiliyor. Kendinizi üzüp farklı yöntemlere başvurmayın. Vakit kaybetmeden doğru uzmanı bulun, testlerinizi yaptırın ve tedaviye başlayın

SORU: İdrar kaçırma problemim mi var?

24 yaşındayım. Hayat kadınıyla korunmasız ilişkiye girmedim ya da hastalık kapmadım. Bir gün kalktığımda yatağımda bir ıslaklık sezdim. Tahminimce normal gece idrarından daha fazla idrar vardı. Sanırım idrar tutamama problemim var. Dar pantolon giyiyorum. Acaba bu pantolonları giymemin sonucu kanal yollarını sıkmamdan dolayı hissizlik veya idrar kaçırma olabilir mi? Bu olayın olduğu gece biraz alkol de almıştım. Acaba ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Tek gecelik idrar kaçırma mutlak bir sorun olduğunu göstermez. Bunun tekrarlaması halinde doktora gitmeli ve tetkikler yaptırmalısınız. Dar pantolon giymenin idrar yolları ile bir alakası yoktur. Uykunuzun derin olması, alkol almış olmanız gibi sebepler de bu duruma yol açabilir. Alkol ve beraberinde alınan sıvılar idrar üretimini arttırır.

Diyabetin belirtisi olabilir

Ayrıca alkol vücuttaki ADH (Anti-Diüretik Hormon) yani fazla idrar oluşmasını engelleyip sıvıyı vücutta tutan hormonu geçici olarak engellediğinden alkol alanların daha bol miktarda idrar yapmaları da fizyolojik bir durumdur. Ayrıca bazı hallerde gece idrar kaçırmalarının şeker hastalığının belirtisi de olabileceği unutulmamalıdır.

SORU: Kısırlık tedavi ediliyor mu?

34 yaşındayım, 3 yıldır evliyim. Son 1 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz doktor sorunun bende olduğunu söyledi. Yani kısır olan benim. Kısırlık nedenleriden hangileri tedavi edilebilir?

CEVAP

Erkek kısırlığının en sık rastlanan ve tedavisi mümkün olan nedeni varikoseldir. Ergenlikte başlayan yumurta damarlarındaki varisleşme giderek ilerler ve spermlerin sayı, hareketlilik ve dölleme gücünü zamanla düşürür. Geç kalınmadan ve özel mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilerek ortadan kaldırılabilir. Mikrocerrahi yöntemin başarısı yüzde 99’un üzerinde olup hastaların yüzde 80’i ameliyattan fayda görür. Eski yöntemler ile başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de mikrocerrahi teknik ile düzeltme ameliyatı yapılabilir. Bugüne kadar yaklaşık 5 binden fazla kişiye uyguladığımız bu yeni yöntem ile birçok hasta doğal yoldan çocuk sahibi olmuştur.

Sperm üretimi artırılır

Ayrıca bu teknik ile aşılama ve tüp bebek yapılması gereken hastalarda da döllenme oranları artmaktadır. Meni kanallarında tıkanıklık saptanırsa bunu ortadan kaldırıcı mikrocerrahi ya da endoskopik ameliyatlar da yapılabilmektedir. Sonuç alınamayan durumlarda basamaklı olarak yardımlı üreme teknikleri uygulanır. Öncelikle erkeğin sperm üretimini maksimum düzeye çıkarılır, daha sonra bir aşılama ya da tüp bebekle döllenme sağlanır. Hormon eksikliği olanlarda ise ilaçlarla tedavi mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder