Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kolay fark edilmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kolay fark edilmiyor

Sertleşme sorunu olan ve önerilen yöntemlerden fayda görmeyen hastalara son çare olarak penis protezi (mutluluk çubuğu) takılıyor. Yeni protezler erkeğin eşi tarafından bile kolay fark edilemiyor ve normal organ fonksiyonlarını başarıyla uzun yıllar görebiliyor...

[[HAFTAYA]]

SORU: Sertleşme olmuyor 44 yaşındayım ve 6 senedir şeker hastasıyım. Uzun zamandır sertleşme problemi yaşıyorum. Ayrıca boşaldıktan sonra 1 damla meni akıyor. İlaçlardan fayda görmedim. Bazı ilaçlar verdiler, onlardan da yararlanamadım. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP Şeker hastası olup diğer hiçbir tedavi yönteminden fayda görmüyorsanız ciddi olarak penis protezi (mutluluk çubuğu) dediğimiz yöntemi düşünmek durumundasınız. Modern protezler partner tarafından dahi kolay fark edilmemekte ve normal organ fonksiyonlarını başarı ile uzun yıllar görebilmektedirler.

SORU: Çocuğumun olması mümkün değil mi? 32 yaşındayım. Bana varikosel teşhisi konuldu. Sperm testi istendi, testte canlı ya da ölü sperm hücresi görülmedi. Hormon testlerim normal çıktı. Testislerin boyutları normal, ailede böyle bir sorun yok. Bu durumun sebebi nedir? Normal yolla çocuk sahibi olma ihtimalim yok mu? Her doktor varikosel ameliyatı yapmak istiyor ama bu durumun bence varikoselle ilgisi yok. Evleneceğim, kimseyi üzmek istemiyorum. Ne olur yardım edin.

CEVAP Varikoselin mutlak azospermi yani spermiyogramda tek bir hücre dahi görülmemesi haline neden olması çok nadir bir durumdur. Öncelikle sperm kanallarında tıkanıklık olup olmadığının incelemesi dikkatli bir el muayenesi ve gereken ek tetkikler ile yapılmalı, lüzumu halinde testis biyopsisi yapılarak testis içinde sperm üretimi olup olmadığı araştırılmalıdır. Testis biyopsisi sonucu elde edilen bilgilere göre kanallardaki tıkanıklığın giderilmesine yönelik endoskopik veya mikrocerrahi bir yöntem uygulanması gündeme gelebilir veya testis içinden sperm toplanarak tüp bebek uygulaması ve mikrocerrahi varikoselektomi de uygulanabilir.

SORU: Sperm hareketi zayıfmış 26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Baba olmak istiyorum ama bir türlü eşim hamile kalamıyor. Yapılan tahliller sonucunda sperm hareketlerinin zayıf olduğu çıktı. Tedavisi ne şekilde yapılır? İleride çocuğumun olmasını engeller mi? Bir de varikosel hakkında bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP Spermlerin hareketliliğini artırdığı kesin olarak ortaya konulmuş bir ilaç mevcut değil. Bazı ilaçlar hormon seviyeleri uygun kişilerde sperm sayısını arttırabiliyor. Hareket azlığı varikosel veya kanallardaki bazı sorunlardan olabilir. Yapılan tahlilin bu konuda uzman bir merkezde yapılmış olması önemli. Varikoseliniz var ise muayene ile saptanır ve sadece hareketlilik düşük ise yapılacak mikrocerrahi operasyondan büyük ihtimalle faydalanırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder