Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kontrol altında olmazsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kontrol altında olmazsa...

Haberin Devamı

Şeker hastalığı damarlar ve sinirler üzerinde etkili olup sertleşme sorunu yaratıyor. 60 yaş üzerindeki erkeklerin yarısında bu nedenle sıkıntılar yaşanıyor. Şekeri dengelemek çok önemli. Kontrol altına alınmamışsa risk daha da artıyor...

SORU: İdrara çıkarken zorlanıyorum

19 yaşındayım. Mastürbasyondan yarım saat sonra idrara çıkarken zorlanıyorum, neden?

CEVAP

Sertleşme tam olarak sonlanmadan ve kendinizi zorlayarak idrar yapmanızı önermem. Bunun dışında ejekülasyon sonrası idrar yapmada biraz farklı hissetmeniz, hafif zorlanmanız bir sorun oluşturmaz.

SORU: Erken boşalıyorum

17 yaşındayım. Her gün mastürbasyon yapma isteğime karşı koyamıyorum. Ne yapmalıyım? Erken boşalma gibi bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Durumunuz normal ve ileride herhangi bir soruna neden olmaz, endişelenmeyin.

SORU: Şeker sertleşme sorununa yol açar mı?

47 yaşındayım, şeker hastasıyım. Şeker hastalığının sertleşme sorununa yol açıyormuş. Bu nasıl oluyor?

CEVAP

Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. Her 3 hastadan birinde ise kalıcı sertleşme bozukluğu görülüyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha da artırıyor.

Açlık kan şekeri ölçülmeli

Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor. Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde sertleşme bozukluğunun şeker hastalığı için bir belirti olduğu düşünülüyor. Bu nedenle ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye edililiyor.

SORU: Ağrılarım geçmedi

5 ay önce kasıklarımdaki şiddetli ağrılara varikosel teşhisi kondu. Ameliyat oldum ama ağrılarda azalma olmadı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Varikosel ağrı tedavisi için ameliyat edilmemelidir. Eğer ağrı sebebiyle ameliyat yapılırsa sizde olduğu gibi durumlar ortaya çıkar. Varikosel harici ağrı nedenlerini araştırmak üzere bu konularla ilgili bir üroloji uzmanına başvurunuz. Varikosel ameliyatını sadece kısırlıkla ilgili sorunlar nedeniyle öneriyoruz ve mikrocerrahi teknikle yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder