Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kontrol erkekte oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Kontrol erkekte oluyor

40 yaşındaki erkeklerin vücudunda bazı değişiklikler oluyor, bu normal. Kas yapıları, performansları, hormonları inişe geçiyor ama cinselliği de çok iyi öğrenmiş, deneyim kazanmış oluyorlar. Hem kendilerini hem de ilişkiyi kontrolleri altında tutabiliyorlar

SORU: Testisi yerine indirdiler ama...

20 yaşındayım. 5 sene önceye kadar tek yumurtayla yaşıyordum. Sol yumurtam sol kanalın içine girmişti. Ameliyata yumurtayı aşağıya indirdiler ama büyüme yok. Acaba neden büyümüyor? Sol yumurtamın büyümesi için ne yapmalıyım? Bu durum sperm hücrelerini etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Torbada olmayan yumurtaların 6 ay ile 1 yaş arasında indirilmesi gereklidir. Sizin yaşınızda indirilen bir yumurtanın büyümesi veya faaliyet göstermesi mümkün değildir. Eğer arzu ediyorsanız sadece kozmetik nedenler ile oradaki dumura uğramış yumurtayı alıp yerine normal boyutta silikondan yapılmış bir testis protezi koyabiliriz.

SORU: Cinsel isteğim azalıyor

44 yaşında, 15 yıllık evli bir erkeğim. Kendimi eskisi kadar istekli hissetmiyorum. Cinsel ilişkiye girmek bana çok da cazip gelmiyor. Acaba bu yaşla mı ilgili? Yani bunlar 40 yaşına geldiğim için mi değişiyor?

CEVAP

40 yaşından sonra erkeklerin hormon dengeleri, kas yapıları, performansları inişe geçer. Ama bir yandan da bu yaşlar erkeklerin cinsel deneyim açısından en iyi oldukları dönemdir; ilk uyarılma, boşalma, orgazm sonrası yeniden uyarılmayı daha iyi kontrol ederler.

Eğer erkeklerin eşleri de aynı yaştaysa, bu dönemde cinsel yaşamda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü 45-50 yaş arasında kadınlarda menopozun belirtileri görülür. Menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırabilir, bu da erkeklerin cinsel yaşamını sekteye uğratır.

SORU: Hiç sperm gelmiyor

22 yaşındayım. Bu yaşıma kadar olan benden sperm gelmedi. Çok korkuyorum. Arkadaşlarımın tümünden sperm geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Ejakülasyon, yani boşalma sırasında meni gelmemesi normal bir durum değildir. Bir sorun olduğunu gösterir, bu duruma aspermi adı verilir. Meniyi oluşturan salgının çok büyük kısmı prostatın arkasında bulunan ve vesiküla seminalis adını alan bir çift meni kesesinden kaynaklanır. Normal bir boşalmada ortalama 1,5-3 cc arası normal miktardır, cinsel perhize bağlı artma ve azalma gösterir.

Haberin Devamı

Vesiküla seminalislerin veya boşaltım kanallarının doğuştan eksik olması veya bir infeksiyon nedeni ile tıkanması bu duruma sebep olabilir. Nörolojik bir hastalığı olanlarda ve bazı şeker hastalarında ise meninin dışarıya boşalmak yerine, arkaya yani idrar kesesine boşalması nedeni ile meni gelmemesi görülebilir.

Boşalma sırasında meni gelmemesi mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmeli, ilaç veya ameliyatla tedavi edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder