Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kronik hale gelirse...
HABERİ PAYLAŞ

Kronik hale gelirse...

Haberin Devamı

Prostatit cinsel yolla bulaşıyor ve daha çok gençleri vuruyor. Öyle ki bazen kişiyi hastanelik edebiliyor. Kendini yüksek ateş ve idrara çıkamama olarak gösteriyor. Tedavisi çok önemli. Çünkü zor iyileşiyor, kronikleşirse erkeğe yıllarca ıstırap çektiriyor...

SORU: Tedaviye gerek var mı?

25 yaşındayım. Çocukluğumdan beri testislerimden biri hep yukarıda, yan yana geliyor, ağrı yapmıyor. Bunun az da olsa bir sakıncası olabilir mi? Herhangi bir tedavi ya da teste gerek var mı?

CEVAP Ayakta durmaktayken bir testisin diğerinden daha sarkık olması tamamen normal, fizyolojik bir durumdur, yürümeyi de kolaylaştırır. Bu nedenle tedavisi mevzubahis değildir, endişe etmeyiniz.

SORU: Penis protezi kaç yıl kullanılıyor?

67 yaşındaki babama 3 yıl önce penis protezi takıldı. Acaba bu protezin ne kadar kullanılacağı hakkında herhangi bir bilgimiz yok. Ne dersiniz?

CEVAP Protezlerin hayat boyu kullanım garantisi vardır. Genel olarak protezlerin yaklaşık yüzde 5’inde mekanik bozukluk görülüyor. Böyle bir mekanik bozukluk durumunda üretici firma tarafından yeni protez ücretsiz olarak sağlanıyor. Penis protezinin maliyeti kullanılan protez modeline göre değişiyor.

SORU: Prostatitin tedavisi var mı?

27 yaşındayım. Sorunum idrarımı yaparken çok zorlanmam. Doktora gittim, prostatit olduğumu söylediler. Prostatit nedir? Tedavisi var mı?

CEVAP Prostatitler, prostat iltihabıdır. Ani, çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz hale getiren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur. Hijyene dikkat etmemek de prostat iltihabına neden olabilir. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir. Prostatın iltihabını tam olarak tedavi edilmesi zordur. Çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer. İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir. Kısırlığa neden olabilir Bu nedenle özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çok dikkatli tetkik yapılması ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Doğru tedavi edilmezse yıllarca bu durum devam eder ve sonucunda da kısırlık bile ortaya çıkabilir. Hastalıklı kişiyle beraber olduktan 1-2 hafta sonra idrar yolunda sızlama, kaşıntı, akıntı görülebiliyor. Bu durumdaki erkeğin mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekir. Akıntıdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler, zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilir.

SORU: Eğrilik düzelir mi?

Penisimde aşağıya doğru bir eğrilik var. Bu ilaçla ya da ameliyatla düzeltilebilir mi?

CEVAP Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zaman ile artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yapıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder