Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Nedeni hormonlar olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Nedeni hormonlar olabilir

Haberin Devamı

Erkeklerde cinsel isteğin azalmasına libido eksikliği denir. Bu azalma bazen depresyona ya da diğer psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Bazı kazalar da cinsel isteksizliğe yol açar. Ama en sık rastlanan sebep hormonlarda azalma ya da hormonlar arası dengesizlik olabilir...

SORU: Varikosel ameliyatı için karar verildi...

Sorunum spermimin hareket oranının yüzde 20 civarında olması. Doktorum 2 sperm testi sonucunda varikosel ameliyatına karar verdi. Ama testislerimde gözle gorülür herhangi bir varisleşme ve ağrı yok. Böyle direkt ameliyat kararı bu belirtiler olmamasına rağmen normal mi? Bu ameliyatı olmalı mıyım? Herhangi bir sakıncası var mı? Ameliyat harici başka bir tedavi yöntemi yok mu?

CEVAP


Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.


[[HAFTAYA]]


SORU: Hiç isteğim yok

36 yaşındayım ve çok isteksizim. İçimden ne mastürbasyon yapmak ne de cinsel ilişkiye girmek geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Cinsel istekte azalma veya cinsel isteksizlik libido eksikliği olarak adlandırılır. Libido eksikliği psikolojik veya fizyolojik sorunlar neticesinde ortaya çıkar. Depresyon ve birçok diğer psikolojik sebeplerden ortaya çıkması halinde libido eksikliğinin tedavisi de psikolojik yöntemler ile yapılmalıdır. Ama bu tanıya ulaşmadan önce mutlaka fizyolojik sebepleri tekik etmek gereklidir. Beyindeki bazı merkezleri etkileyen kazalar, bazı beyin ameliyatları libidoyu azaltabilir. En sık rastlanan libido azalması nedeni ise hormonlarda çeşitli nedenler ile azalma ve hormonlar arası dengelerdeki bozulmalardır. Yaşın ilerlemesi ile erkeklik hormonunu normal olarak azalması çok sık rastlanan bir durum olup tedavisi ile hem libido artışı sağlanabilir hem de yaşlanan erkeklerin yaşam enerjisi artar. Beynin hipofiz bölümündeki çok ufak kistler de prolaktin hormonu sağlayarak testosteron hormonunu azaltarak libidoyu etkileyebilir. Tüm bu durumların detaylı hormon tetkikleri ile saptanması ve hormon tedavilerinin çok bilinçli olarak yapılması gereklidir.


SORU: Ameliyat olayım mı?

3’üncü dereceden varikosel teşhisi konmuştu. Spermiogram testi yaptırdım. Raporu gören doktor şimdilik bir şey olmadığını söyledi. Test sonuçlarını gönderiyorum. Ameliyat mı olmam lazım, yoksa bu durum ileride sorun yaratır mı?

CEVAP


En ileri, yani 3’üncü derecede bir varikosel büyük ihtimal ile spermleri etkileyecektir. Sadece güvendiğim ve bu konuda uzman birkaç androloji laboratuvarı haricinde yapılan tetkiklere yorum yapmıyorum. Hem mevcut durumu hem de gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları göz önüne alarak karar vermelisiniz. Varikosel basit bir cerrahi girişim değildir, komplikasyonları ve yetersiz ameliyatları nedeniyle birçok kişinin sorun yaşadığı bir konudur. Etraflıca araştırmanızı ve bölgenizde bu konuda uzman olan ürologlar ile görüşerek karar vermenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder