Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce sağlık gelmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önce sağlık gelmeli

Testis tümörü nedeniyle tedavi gören erkeğin ilk düşündüğü sağlığı olmalı. Çünkü bu hayati tehlikesi olan bir rahatsızlık. Öncelikle tedavinin en doğru şekilde yapılıp iyileştiğini görmeli, ardından da baba olmak için plan yapmalı.

Baba olur muyum?

26 yaşındayım. Sol testisim yok. Sağ testisimdeki ağrı için 2 yıl önce doktora gittim. Tümör olduğunu söyledi. “Ameliyat olmalısın” dedi. En son 2 yıl önce bir ağrı olmuştu ve ben testisimle ilgili bir sıkıntı hissetmedim. Doktor tümörün büyüklüğünün 2-2.5 santim olduğunu söylemişti. Kanser olduğumun farkındayım ama tek korktuğum şey sperm üretiminin durması. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

Haberin Devamı

Öncelikle şüpheli olan durumunuzun aydınlatılıp gerçekten kanser olup olmadığınız anlaşılmalı ve gereken tedavi yapılmalıdır. Testis tümörünün 2 yıl boyunca sabit kalması anlaşılır bir durum değil. Gerekli kan tahlilleri ve radyolojik incelemeler de yapılarak durum yeniden değerlendirilmelidir. Bu durumda kısırlık konusu ikinci planda kalmalıdır, hayati tehlike olan bir hastalıkta neden sadece kısırlığa önem verdiğinizi anlamam mümkün değil.

Haz azalır mı?

25 yaşındayım, prezervatifi de sevmiyorum. Cinsel hazzı azalttığı söyleniyor, doğru mu?

Prezervatif penis cildinin dokunma ve ısı algılamalarını azaltacağından cinsel duyarlılığı bir miktar azaltacaktır. Doğru kullanıldığında istenmeyen hamilelikleri ve cinsel yol ile bulaşan hastalıkları çok büyük oranda azaltan prezervatif ucuz ve pratik olduğundan da tercih edilmektedir. Ayrıca prezervatif kullanılması erken boşalma sorununa da kısmen yardımcı olabilmektedir.

Kısırlığa yol açar mı?

26 yaşındayım, 6 yaşındayken kasık arası fıtıktan ameliyat oldum. Şu an yine fıtık sorunum var. Devamlı şişkinlik yok, ara sıra şişiyor. Elimle dokununca yine iniyor. Acaba fıtık cinsel isteksizliğe ya da kısırlığa neden olur mu? Bir de penisin gelişimine zararı var mı?

Kasık fıtığının ergenlik çağından itibaren bulunması bazı dolaylı yollardan cinsel yaşamı etkileyebilir ve kısırılık açısından da etkili olabilir. Ama penis gelişimine olumsuz yönde bir etkide bulunması mümkün değildir. Size bir an önce ameliyat olarak bu sorundan kurtulmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder