Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önlem olarak donduralabilir
HABERİ PAYLAŞ

Önlem olarak donduralabilir

Haberin Devamı

Testislerden birinde tümör bulunduysa ameliyat gerekir. Eğer bir tanesi alınırsa kalanla yaşayabilir, hatta çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu konuda önlem almak isteyenler ise spermlerini dondurarak ileride kullanılmak üzere saklanmasını sağlayabilirler.

SORU: Rengi nasıl olmalı?

20 yaşındayım. Sperm renginin sperm kalitesiyle bir ilişkisi var mı? Sağlıklı spermin rengi nasıldır?

CEVAP

Sağlıklı ejakülat opak, beyaz, inci rengindedir, kokusu Ringa balığı kokusuna benzetilmiştir. Ejakülatın yüzde 1-3 kadarı sperm adı verilen döl hücrelerinden oluşur. Görüntüden sperm hakkında kesin bir analitik sonuç çıkarmak mümkün değilse de, yoğun iltihap hücreleri içeren ejakülatın sarı-yeşilimtrak, kan hücreleri içerince pembemsi olduğu, zaman zaman normal olarak şeffaf kristaloidler içerebildiğini bilmekteyiz.

Normal ejakülat ilk anda yoğun olup, 20-40 dakikada bu yoğunluğu kaybeder ve akışkan bir hal alır. Her iki hal de ejakülat içindeki enzimler ve fonksiyonları ile ilgilidir.

SORU: Mastürbasyon yüzünden mi?

22 yaşındayım. 14 yaşından bu yana mastürbasyon yapıyorum. Son zamanlarda sertleşme sorunum var. Sertleşme oluyor ama uzun süreli değil? Bu durum aşırı yaptığım mastürbasyona mı bağlı?

CEVAP

Eskiden sık yaptığınız mastürbasyonun şimdi size bir zararı olmaz. Herhangi bir sorununuz yok.

SORU: Baba olabilir miyim?

28 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit edildi. Yapılan tahlillerimi size yazıyorum. Yine de ameliyat olmam gerekli midir? Bir testisimin alınması baba olmama engel mi?

CEVAP

Testisinizde bir tümür saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyondan önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre gerekirse organın alınması gerekebilecektir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür.

Ama arzu ederseniz bu konuda tetkik yaptırabilir hatta bir önlem olarak spermlerinizin dondurularak depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

SORU: İlaçlar yüzünden mi?

27 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bir süredir depresyondayım ve düzenli ilaç kullanıyorum. Eşimle olmaktan keyif almıyorum. Acaba bu kullandığım ilaçlara ve depresyona mı bağlı?

CEVAP

Evet, depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteği azaltır ya da geçici bir süre ortadan kaldırır. Cinsel isteği olumsuz etkileyebilecek psikiyatrik rahatsızlıklar şunlar:

Yaygın anksiyete bozukluğu, özellikle cinsellikle ilgili obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, anksiyetenin yoğun olduğu dönemlerde şizofreni gibi psikotik bozukluklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder