Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önlem olarak dondurun
HABERİ PAYLAŞ

Önlem olarak dondurun

Haberin Devamı

Testislerden birinde tümör bulunduysa ameliyatla alınması gerekecektir. Eğer testisinizin biri alınırsa tek testisle yaşayabilir, baba olabilirsiniz. Bu konuda önlem almak isteyenler ise spermlerini dondurarak ileride kullanılmak üzere saklanmasını sağlayabilir

SORU: Tek testisle çocuk sahibi olabilir miyim?

31 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit edildi. Yapılan tahlillerimi size yolluyorum. Doktorum bu değerlerin normal olduğunu söyledi. Yine de ameliyat olomam gerekli midir? Bir testisimin alınması çocuk sahibi olmama engel teşkil eder mi? CEVAP Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre gerekirse organın alınması gerekebilecektir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Ama arzu ederseniz bu konuda tetkik yaptırabilir hatta bir önlem olarak spermlerinizin dondurularak depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

SORU: Damar sertliği iktidarsızlığa neden olur mu?

Yüksek tansiyonum ve damar sertliğiyle ilgili sıkıntılarım var. Bir süredir ereksiyon problemi yaşıyorum. Acaba bu hastalıklarım iktidarsızlığa neden olur mu? Başka hangi hastalıklar iktidarsızlık nedenidir? CEVAP Alzheimer, Multiple Skleroz gibi beyin içinde algılamayı yapacak nöronları etkileyen hastalıklar da iktidarsızlık nedeni olabilir. Damar sertliği tansiyon yüksekliğine neden olur. Damar cidarlarının yapısı bozulur ve bu nedenle da damarları gevşetip penise kan dolmasını sağlayan nitrik oksidin salgısı azalır. Bu durumda da sertleşme sorunu görülebilir.

SORU: Peniste eğrilik neden olur, çaresi var mı?


49 yaşında, yeni emekli erkeğim. Penisimde bir eğrilme var. Zaman zaman ağrıya neden oluyor. Bu eğrilik neden olur ve çaresi var mı? CEVAP Biz bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de oluyor. Travmaya bağlı olabiliyor, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek arıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor, bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise cinsel organ o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz ve çok ağrı çeker duruma geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder