Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sakın geç kalmayın
HABERİ PAYLAŞ

Sakın geç kalmayın

Haberin Devamı

Testisler arasında biraz farklılık olabileceğini hep yazıyoruz. Ama bu fark büyürse ya da ağrı yaparsa geç kalmadan uzmana başvurun. Çünkü testis tümörü, iltihap gibi sorunlarınız olabilir. Teşhis ne kadar erken konulursura o kadar iyi olur yaşam kaliteniz bozulmaz

SORU: Her şey tahrik ediyor

19 yaşındayım. Günde üç defa mastürbasyon yapıyorum. Her şeyden tahrik olabiliyorum. Acaba ileride prostat gibi bir sorun çıkar mı?

CEVAP


Günde üç kere mastürbasyon yapmanın tek zararı sizi fizik ve psikolojik olarak yormasıdır, başkaca kalıcı bir zararı yoktur. Ama bu aşırı yorgunluk hali giderilmez ise zaman ile bünyenin zayıf düşmesine ve bu nedenle çeşitli hastalıklara maruz kalmasına yol açabilir. Günde bir kereyi geçmemeyi amaçlayın.

[[HAFTAYA]]

SORU: Testislerim çok mu küçük?

26 yaşındayım. Testislerimin küçük olduğunu düşünüyorum. Acaba yanılıyor muyum? Bunu neye göre belirleyebilirim? Küçük mü yoksa yeterli büyüklükte mi? Testislerin küçük olması cinsel gücü etkiler mi? Baba olmama etkisi olur mu?

CEVAP


Bu soruya cevap verebilmek için testislerin boyut ve kıvam açısından muayenesi gereklidir. Türk erkeklerinde ortalama testis hacmi 14-16 cc civarındadır. Testislerin 2 ayrı fonksiyonu vardır; iç salgı olarak erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronu ve dışsalgı olarak meninin içindeki sperm adı verilen döl hücrelerini üretirler. Meninin çok büyük çoğunluğunu oluşturan sıvı kısmı ise prostat bezinin arkasındaki seminal keseciklerde üretilir. Testisin boyutları hem sperm hem hormon üretimi ile direk olarak alakalıdır. Testislerin birinin diğerine göre biraz daha sarkık veya biraz daha boyut olarak farklı olması normal bir durum olabilir fakat aradaki boyut farkının fazla olması anormal durumdur. Bu durumun arkasında bazıları hayatı dahi tehdit edebilecek çeşitli patolojiler yatabilir. Üreme sorununuz yoksa... Testislerde herhangi bir ağrı olmasa dahi kısa bir süre içinde fark edilen büyüme olması halinde testis tümöründen şüphelenilerek bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir. Günümüzde erken teşhis edilen testis kanserlerinin yaklaşık tamamı tedavi edilebilmektedir, geç kalınması halinde ise yaşam kalitesini hatta yaşamı tehdit eden neticeler görülebilir. Boyut farkı iltihap, testisin etrafındaki zarların arasındaki sıvı miktarındaki artış yani hidrosel gibi başka nedenlerden de olabilir. Tabii boyut farklılaşmasının bir testisin büyümesi gibi diğerinin küçülmesi veya büyümemiş olmasından da kaynaklanabileceğini göz önünde tutmalıyız. Testisin büyük olması ile sperm sayısının çokluğu arasında genel bir düz oran bulunmakla beraber hormon üretimi ile boyut arasında çok küçük testisler hariç direk bir ilgi olduğu söylenemez. Cinsel fonksiyonlarınızda sorun yoksa ve üreme sorununuz bulunmuyorsa bu konuya sadece estetik açıdan fazla bir önem vererek kendinize takıntı haline getirmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder