Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şansınızı artırın
HABERİ PAYLAŞ

Şansınızı artırın

Haberin Devamı

Çocuk isteyen çiftler hemen tüp bebek tedavisine başvuruyor. Oysa erkek kısırlığı bazı durumlarda ameliyat, hormon ya da ilaç tedavisi ile giderilebiliyor. Baba olmak için önce gerekli tetkik ve tedavileri yaptırın ki şansınız artsın.

SORU: Spermim azmış

4 yıllık evliyim. Yaşım 34, eşim de 28. Bu süre içerisinde çocuğum olmadı. Doktorlara ve araştırma üniversitesine gittim. Spermlerim az olduğundan tüp bebek önerdiler. Tahlilleri size gönderiyorum, değerlendir misiniz?

CEVAP

Tedaviniz için tüp bebek en son tercih edilmesi gereken yöntemdir. Erkek kısırlığı çeşitli yöntemlerle tedavi edilerek, masrafsız ve basit yöntemler ile çocuk sahibi olunması sağlanabilir. Kısırlık sorunu olan erkeklerin bir kısmı, eksikliği saptanan hormonların yerine konması veya ilaç tedavisi ile uygun hormonal yapısı olan hastalarda sperm üretiminin arttırılması ile tedavi edilebilir.

Sperm tahlilinde hiç sperm hücresine rastlanmayan hastalar detaylı tetkikler ile değerlendirilerek testislerde sperm üretimi olup olmadığı veya spermin geçtiği kanallarda tıkanıklık varlığı araştırılır.

Testislerinde sperm üretimi olduğu halde, spermiogram tetkiklerinde hiç sperm hücresine rastlanmayan hastaların birçoğunun özel mikrocerrahi veya endoskopik yöntemlerle tedavi edilerek normal ilişki yolu ile çocuk sahibi olmaları sağlanabilir. Ayrıca toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık tanısı ile müracaat eden erkeklerin yüzde 40’ında saptanan varikosel sperm üretimini bozan en önemli etkenlerden biridir.

İkinci kez baba olmak isterken...

Değişik ağırlık derecelerinde görülebilen varikoselin, tanısı muayene ile ve çeşitli radyolojik tetkiklerle konulabilir. Ergenlikte başlayan varikosel testislerin gelişmesine de engel olabilir, bir an önce tedavisi gerekir. Varikosel, sperm üretimine etkisini yıllar içinde gösterir.

Ülkemizdeki gibi erkeklerin genç yaşta evlenmesi halinde varikoselden çok etkilenmeden çocuk sahibi olabildikleri, daha sonraki yıllarda ikinci çocuğu istediklerinde artarak süregelen varikosel etkisi nedeniyle bu mümkün olamamaktadır.

Varikosel mikrocerahi yöntemler kullanılarak, başarıyla tedavi edilebilen; en sık rastlanan erkek infertilitesi sebebidir. Tanısı doğru olarak konulan ve mikrocerrahi yöntemlerin başarılı uygulaması ile tedavi edilen varikosel vakalarında spermiogram değerlerinde yüzde 80’in üzerinde istatistiki anlamlılık gösteren düzelme sağlanır. Bu hastaların yüzde 40-50’si başka bir tedavi gerektirmeden çocuk sahibi olabilirler.

Başarı oranı artıyor

Geri kalanların önemli bir kısmı ise rahim içi aşılama (IUI) gibi, tüp bebek uygulamasından kolay ve ekonomik yöntemden faydalanabilir düzeye ulaşacaklardır. Ayrıca, tüp bebek ve mikroenjeksiyon tekniklerinde de sperm hücrelerinin dölleme yeteneğini azaltan varikoselin ortadan kalkmasıyla başarı oranlarının artabileceği bilinmektedir.

Fayda oranı yüzde 80’lerin üzerinde olan varikosel ameliyatının gereksiz ve başarısız uygulamaları sonucu bu oran yüzde 20’lere dek inmiştir. Bu nedenle ameliyat önerilen kişilerin konuyu etraflıca tetkik etmeleri uygundur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder