Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şansınızı deneyin
HABERİ PAYLAŞ

Şansınızı deneyin

Haberin Devamı

Erkekte yapılan hormon testleri ve muayene testiste sperm bulunamayacağı yönünde olsa da en olumsuz vakalarda bile mikrocerrahi TESE ile bu şansı denemekte fayda var. Önemli olan yumurtaya zarar gelmemesi.

SORU: Biyopsi bile işe yaramazmış

3
3 yaşında, 6 yıllık evli kadınım. Sorunum çocuk sahibi olamamak. Sorun eşimden kaynaklanıyor. 5 yıl önce doktorlar eşimin hiçbir zaman çocuk sahibi olmayacağını söyledi. Canlı sperm yokmuş. Biyopsi yapılsa dahi olumlu sonuç çıkmazmış. Yeni bir tedavi yöntemi var mı?

CEVAP

Testiste hücre aranması için en ileri teknik mikrocerrahi TESE’dir. Hormon seviyeleri ve fizik muayene testiste sperm bulunup bulunamayacağı yönünde bir kanaat uyandırsa bile en olumsuz vakalarda dahi sperm bulunma şansı olduğunu hem yayınlar hem de kendi deneyimlerimizden biliyoruz. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden ama eldeki tüm şanslar kullanılarak detaylı bir inceleme yapılması uygundur.

SORU: Damar çok belirgin

Penisimin üzerindeki damar çok belirgin. Bu kısırlığa, sertleşme sorununa sebep olur mu?

CEVAP

Penisin üst kısmındaki cilt altında seyreden toplar damarlar tamamen normal anatomik yapıya aittir, herhangi bir hastalık nedeni değildirler. Bu damarların bazı kişilerde daha belirgin, daha kabarık, daha koyu renkte gözükmesi kişilerin damar yapısı ve cilt altı yapısının inceliğinden ortaya çıkan doğal bir durumdur, endişe etmeyin.

SORU: Sorun sigaradan mı kaynaklanıyor?

1 haftadır mastürbasyon yaptıktan sonra oluşan spermlerim balık yumurtası şeklinde oluyor. Nedenini çok merak ediyorum. Sigara kullanıyorum ve bu yüzden olduğunu düşünmeye başladım. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sigara, spermlerin üretimi ve dölleme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Bu etkiler göz ile görülmez, ancak mikroskop altında yapılan özel incelemelerle saptanabilir. Meni zaman zaman çeşitli nedenlerden değişik renk, koku özellikleri gösterebilirse de bu değişikliklerin her zaman önemi yoktur.

SORU: Cinsel hayatımı etkiler mi?

1 ay önce varikosel ameliyatı geçirdim. Bu ameliyatın cinsel yaşamıma bir sakıncası olur mu? Ya da mastürbasyon yapmamın zararı olur mu?

CEVAP

Varikoselin cinsel faaliyetlere herhangi bir etkisi yoktur. Ancak ağır dereceli varikosel uzun yıllar içinde testisi etkileyerek ilerleyen yaşlarda olabilen testosteron-yani erkeklik hormonu azalmasına kısmi bir katkıda bulunabilir. Varikosel bir sağlık sorunu değildir, iktidarsızlık yapmaz, sadece döl hücrelerini etkileyerek kısırlık yapabileceğinden dolayı mikrocerrahi teknik ile tedavi edilmesi önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder