Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sayıları düşürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Sayıları düşürebilir

Haberin Devamı

Testiste oluşan kistler sperm geçişinde zorluk çıkararak sperm sayısını düşürebilir. Böylece baba olmakta zorluklara neden olabilir. Merak etmeyin, mikrocerrahi yöntemiyle çevre dokulara zarar vermeden alınabilir.

SORU: Şişlik inmedi

19 yaşındayım. 2 yıl önce çift taraflı olmak üzere varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyat sonrası sağ testisimdeki şişlik inmedi. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Yumurtanızdaki şişme iki farklı nedenden ortaya çıkabilir; ameliyat esnasında kapılan bir mikrop nedeni ile oluşan infeksiyon veya ameliyatta lenf kanallarınızın istem dışı bağlanarak lenfatik dolaşımın bozulması.

Lenf kanallarının bağlanması sonucu yumurta etrafına sıvı toplanması hidrosel adını alır, zamanla artabilir, yumurtada ısı artışına sebep olduğundan sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Varikoselin mikrocerrahi ile yapılması bu komplikasyonu ortadan kaldırmanın tek çaresidir.

SORU: Kan geliyor

19 yaşındayım. Mastürbasyon yaptıktan sonra normal olarak meni geliyor ama 5 dakika sonra 1-2 damla da kan geliyor. Ne yapacağım?

CEVAP

Mastürbasyon sonrası kan gelmesi normal değil, ereksiyonu uzun süre sürdürmeniz veya çok aralıklı mastürbasyon yapmanız nedeni ile bu durum nadiren ortaya çıkabilir ama mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU: Ağrı yapıyor

45 yaşındayım. Sağ testisimin üst kısmında bir kitle var. Doktor, elle muayene yaptı, ameliyatta sinirleri etkileyeceği için bu kitleyle yaşamam gerektiğini anlattı. Şimdi bu kitle bir fındık büyüklüğünde ve çok sert. Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Bu sert kitle sanırım spermatosel adı verdiğimiz, testisin üzerinde sperm kanallarından oluşan epididim adlı organa bağlı, içinde sperm hücreleri içeren bir kistik oluşum.

Bu kitlenin çıkmasının tek sakıncası o taraftaki kanallarda sperm geçişine engel olarak sperm sayısını düşürmesi, dolayısı ile ileride çocuk olmasında zorluk çıkarması ihtimalidir. Mikrocerrahi uygulanarak dikkatli olarak çıkarıldığında çevre dokulara, damar ve sinirlere zarar vermeden ameliyat edilebilir.

SORU: Neden yükselmedi?

2 ay önce çitf taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyatın başarılı olduğu söyledi. Test yaptırdım, sperm sayılarımın yükselmediğini öğrendim. Bunun için ne yapabilirim?

CEVAP

Sperm hücreleri ortalama 72 günde oluştuğundan, 3-4 aydan önce varikosel ameliyatından fayda beklememelisiniz. Ayrıca eğer gerçekten varikoseliniz varsa ve ameliyat tercihen mikrocerrahi teknik ile ve başarılı olarak uygulanmış ise yüzde 80 ihtimal ile sperm değerlerinizde kalıcı artış görülecektir.

Bu durumda ameliyat öncesi sperm değerleriniz de önem taşır, ameliyattan faydalanarak sperm değerlerinizin düzelme göstermesi tek başına hamilelik sağlanabileceği anlamına gelmez. Sayılarınız yeterli ise rahim içi aşılama da düşünülmesi gereken bir yöntemdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder