Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sayımın sonucu yanıltmasın
HABERİ PAYLAŞ

Sayımın sonucu yanıltmasın

Haberin Devamı

Sperm testi çok önemli. Konusunda uzman, eğitim almış kişiler tarafından ve erkeğin birkaç günlük cinsel perhizinin ardından yapılmalı. Ayrıca sperm sayımı makine ile olmamalı. Çünkü sonuçlar yanıltabilir gereksiz operasyonlar yapılabilir

SORU: Ağır kaldırırsam hastalığım tekrarlar mı?

24 yaşındayım, 2 yıl önce varikosel ameliyatı oldum. Doktor “Fazla ağır kaldırma” dedi. Ben kamburluk nedeniyle vücut geliştirmeye gidiyorum. Bu bana zarar veririr mi? Ya da ileride hastalığımın tekrar nüksetmesine neden olur mu?

CEVAP Varikosel ameliyatı sadece kasık kanalının açıldığı bir teknik ile yapıldığı taktirde birkaç ay süre ile hastanın fazla ağırlık kaldırmaması önerilir. Bu durumda dahi birkaç ay sonra ağırlık kaldırmanın, spor yapmanın hiçbir sakıncası kalmaz. Kasık kanalını açarak mikrocerrahi varikosel ameliyatı yaptığım milli sporcular birkaç ay sonra eski performanslarına ulaştılar. Varikosel nüksünün ise ağırlık kaldırmak ile hiçbir alakası yoktur. Esasında varikosel nüks de etmez, yetersiz ameliyat nedeniyle varikoselin devam etmesi ve zamanla bunun belirginleşmesi haline hatalı olarak varikosel nüks etti denilmiştir. Varikosel ameliyatı mikrocerrahi teknik ile ve bu tekniği doğru uygulayan ellerde yapıldığında teknik başarı şansı yüzde 99.5 olup ciddi komplikasyonlar da görülmez. Ameliyat teknik olarak başarısız olduğu taktirde uygulanan tekniğin mikrocerrahi olup olmamasının önemi olamaz, kendinizi ehil ellere emanet ediniz.

SORU: İkinci çocuğu istiyoruz ama varikosel varmış

39 yaşındayım, 10 yaşında çocuğum var. Şimdi ikinci çocuğumuzu yapmaya karar verdik. Doktor varikosel olduğunu söyledi, ultrasonla baktı. Ultrason sonucunu size yazıyorum. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP Varikosel erkeklerde en sık kısırlık sebebi olan ve tedavisi en başarılı sonuç veren durumdur. Varikosel tanısı sadece el muayenesi ile konur, el ile saptanamayan varikosellerin ameliyat edilmesi fayda sağlamaz. Bu nedenle ultrason ile varikosel tetkiki yaptırmıyorum. Spermiyogram da makine ile değil sadece bu konuda özel eğitim almış kişilerin doğru yapabildiği özel bir tetkiktir, birçok yerde yapılan tetkikler yanıltıcı sonuç verir. Sadece güvendiğim kişilerin yaptıkları spermiyogramlara yorum yapmakla yetiniyorum.

SORU: Eşimin ameliyat olması şart mı?

Eşimin sol testisinde damar genişlemesi var. Acaba ameliyat olması gerekli midir? Biz 7 aydır cinsel ilişkiye girerken hiç korunmuyoruz ama bir türlü çocuğumuz olmuyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP Androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih ederek spermiogram tahlili yaptırmanızı ve bir üroloji-androloji uzmanına muayene olmanızı öneririm. Eğer doğru yapılan bir spermiogramda sorun var ise ve muayenede gerçekten varikosel saptanırsa çocuk olmasını sağlamak için ilk yapılması gereken mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder