Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sık sık tekrarlayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Sık sık tekrarlayabilir

Haberin Devamı

Prostatın kronik hastalığı olan prostatit uzun sürüyor ve erkeğe çok sıkıntı çektiriyor. Bazen cinsel yolla bulaşan hastalıkların iyi tedavi edilmemesi sonucunda ortaya çıkabilen bu hastalık ilaçlara cevap vermiyor ve sık sık tekrarlıyor...

SORU: Sol testisimi çarptım arada bir ağrıyor

7 yaşındayken fıtık ameliyatı oldum. Bir de bisiklet sürerken sol testisimi direğe çarptım. Şimdilerde sol testisimde bir ağrı var ve bu beni rahatsız ediyor. Acaba bir üroloğa gitmem gerekir mi?

CEVAP

Fıtık ameliyatı sonucu testisin bulunduğu yer biraz daha yüksek bir seviyeye gelmiş ve etrafındaki kayganlığı sağlayan zar yapılarında değişiklik olmuş olabilir.

Çarpma olayından sonra ağrı şiddetli ise testisin yaralanması ihtimali nedeniyle acil olarak muayene olmanız gerekirdi.

Daha sonraki günlerde de bu çarpmanın etkisi ile testis veya hemen bitişiğinde ona yapışık olarak bulunan ve sperm kanalları içeren epididim adlı organın darbe görmesine bağlı ağrı hissetmeniz mümkündür. Bunu ancak bir üroloji uzmanının muayenesi ortaya koyacaktır.

SORU: Prostatit için tedavi görüyorum ama...

33 yaşındayım. İyi huylu prostat büyümesi ve prostatit tedavisi görüyorum. Prostatit zaman zaman iyileşse de tekrarlıyor. Acaba tekrarlaması için kalıcı tedavi var mı?

Sık sık mesane spazmları geçiriyorum. Bazen acile gidip iğne yaptırıyorum. Acaba benim için prostat ameliyatı uygun mudur?

CEVAP

Prostatın müzmin hastalığı olan kronik prostatit bir erkeğin başına gelebilecek en sıkıntılı ve uzun süreli hastalıklardan biridir. Bazen iyi tedavi edilmemiş cinsel yol ile bulaşan hastalıkları oluşturan mikropların idrar kanalının arka kısımındaki kanallardan prostata inmesi ile de başlayabilir.

Prostatın özel iç yapısı nedeniyle yapılan ilaç tedavileri çoğu zaman tam bir tedavi sağlamaz. Hastalık dönemler halinde alevlenmeler göstererek veya sürekli bir huzursuzluk kaynağı olarak yıllarca sürer, hatta bazı kişilerde psikolojik sorun yaratacak boyuta dahi varabilir.

33 yaşındaki bir erkeğe prostat ameliyatı yapmak makul değildir. Bir üroloji uzmanının sürekli kontrolü altında olur, gerekli tetkik ve tedavileri yaptırırsanız nispeten rahat edersiniz. Daha ileriki yaşlarda ise prostatın çıkarılması tabii ki nihai bir çözüm olarak düşünülebilir.

SORU: Kan damlıyor

17 yaşındayım. Spermimin rengi çok koyu. Boşaldıktan birkaç dakika sonra penisimden kan damlıyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Bu normal bir durum değil. Sanırım renkteki koyuluk da beklemiş olan kanın meni rengini etkilemesi ile oluşuyor. Bu tanı için bir sperm tahlili vermeniz gerekecek. Daha sonra meni keselerinizin ve prostatın olduğu bölgenin bir ultrason ve MR ile de incelenmesi gerekebilir.

Büyük bir ihtimal ile basit tahriş veya iltihap bu duruma neden oluyordur. Ama çok ciddi ve tehlikeli durumlar da bahsettiğiniz belirtileri verebilir. Bence ailenizle konuşarak mutlaka bir üroloji uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder