Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Soruna göre tedavi
HABERİ PAYLAŞ

Sertleşme sorunuyla başvuran erkeği doktor dinler. Hastanın anlattıklarından sorunun psikolojik olduğu anlaşılırsa işler daha çabuk halledilir. Ama sorun karmaşıksa kişiye doppler tetkiki yapılır. Bu testin doğru sonuç vermesi için erkek huzurlu, rahat olmalı

SORU: Hangi tahliller yapılıyor? 55 yaşındayım ve 2 aydır sertleşme sorunu yaşıyorum. Sertleşme sorunuyla gelen hastalara hangi tetkikler uygulanıyor?

CEVAP: Rutin olarak damarsal, nörolojik, metabolik ve hormonal, tetkikler uygulanabilir. Prostat kanseri var mı, karaciğer fonksiyonları normal mi? sorularına yanıt aranır. Kardiyolojik anlamda bir sorunu olup olmadığı incelenir. Hastanın anlatımından sorunun aniden ve kısa zaman önce ortaya çıktığı, karmaşık bir sorun olmadığı kanısı uyanırsa bu konuda uzman olan doktor kişisel kanaatini kullanarak oldukça pahalı, yorucu ve zaman alacak olan bazı detaylı tetkiklere girmeden minimal tetkik uygulayarak tedavi aşamasına direk olarak geçip özellikle psikolojik etkilerle belirginleşmiş sertleşme sorunlarını hızla halledebilir. Ama gerekli ve özellikle karmaşık olduğu anlaşılan durumlarda bazı özel tetkiklere gerek vardır. Doppler tetkiki: Damarların tıkalı olup olmadığını, penise sertleşme için yeterli kan akımını sağlayıp sağlayamadıklarını görmek için doppler ultrasonografi uygulanabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sertleşmenin süresi tespit edilir

Erkeklerde sertleşmenin oluşmasının 2 aşaması var; kanın penis içindeki bir çift sertleşmeyi sağlayan esnek kılıfa dolması ve kanın gerektiği sürece bu kılıflar içinde kalarak sertliği koruması. Doppler yarım saatlik bir inceleme ile işte bunu ortaya çıkaran bir tetkiktir. Kişinin doppler çekilmeden önce aç olması gerekmiyor. Tek istenilen rahat ve huzurlu olması. Önce hastanın normal halde damar fonksiyonlarına bakılır, daha sonra bir iğneyle ereksiyon sağlanarak sertleşme halindeki damar fonksiyonlarının nasıl çalıştığını incelenir. Tam ereksiyon oluşuyor mu, ereksiyon ne kadar devam ediyor bunları ölçülür. Çünkü damarlara kan gelebilir ama kan erken çıkarsa ve ereksiyon tam cinsel birleşme anında biter. Bu tetkik hasta rahatken ve tam sertleşme sağlanmadan yapılır ise yanıltıcı sonuçlar verebilir, gereksiz ameliyatlara yol açabilir ve hiçbir başarı sağlanamaz. Özellikle psikolojik sorunların ön planda olduğu veya sonradan belirgin olarak tabloya eklendiği kişilerde ve anksiyete yani evham seviyesi yüksek kişilerde veya tetkik huzur vermeyen bir ortamda uygulandığında stres nedeniyle sertleşme faktörleri gerçek yaşamdaki gibi harekete geçmeyeceğinden doppler tetkiki yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Haberin Devamı

SORU: Menim koyu renkte 58 yaşındayım. Menim bir haftadır koyu çay renginde geliyor. Bu durum beni rahatsız ediyor. Acaba beni aydınlatır mısınız?

CEVAP: Meninin çay rengi gelmesi menide kan hücreleri olduğunu düşündürmektedir. Öncelikle meni tetkiki yaparak kanama olup olmadığı doğrulanmalı daha sonra ileri tetkiklere geçilmelidir. Genellikle meni keselerinde veya kanallarında basit bir tahrişten kaynaklanan bu durum nadiren tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder