Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şüphe varsa...
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Doğumundan itibaren erkek çocuğun testislerinin yerine inip inmediği ve penis boyu kontrol edilmeli. Çocuk büyüdükçe penis boyunun ulaşabileceği ölçüler belli. Aile banyoda ya da çocuktan izin alıp cinsel organı ölçmeli. Kısa olduğundan şüpheleniyorsa doktora başvurmalı.

SORU: Penis kısalığı nedir?

30 yaşındayım, yeni çocuk sahibi oldum. Çocuklukta penis kısalığı tanısı nasıl konulur?

CEVAP

Doğumda penis boyu 2.5 santimetre civarındadır. Çocuk büyüdükçe ulaşması gereken en kısa penis boyunun ölçüleri belirli. Örneğin 10 yaşındaki çocukta penis boyu en az 6.5 santim olmalı. Olması gerekenden kısa ise buna mikropenis denilir. Aileler banyo sırasında veya çocuğun rızasıyla penis boyunu ölçebilirler. Kısa olduğundan şüphe ettiklerinde gecikmeden üroloğa veya endokrinoloğa başvurmalılar. Her yaşa göre olması gereken ölçünün altında penis boyu olanlara hormon tedavisi başlanır ve yaşa uygun penis boyuna ulaşana kadar tedaviye devam edilir.

SORU: Kanserden nasıl korunurum?

47 yaşındayım. Ailemdeki erkekleri prostat kanseri sonucu kaybettik. Ne yapabilirim?

CEVAP

Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındakilerde yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Prostat kanseri erken aşamada yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz.

6 ayda bir tarama yapılmalı

Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır.

Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir.

SORU: Mastürbasyon zararlı mı?

60 yaşındayım, cinselliği eşimle yaşayamıyorum. Bu yüzden haftada birkaç kez mastürbasyon yapıyorum. Acaba bu durum sağlığımı olumsuz etkiler mi? Çünkü mastürbasyondan sonra hayattan zevk alamama, özellikle sağ gözümde sızı ve görme zayıflığı oluşuyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Mastürbasyonun genç yaşlarda olduğu gibi ileri yaşlarda da vücuda yorgunluktan başka yan etkisi yoktur. Endişe etmeyiniz. Hatta mastürbasyonun normal bir cinsel ilişkiye göre daha az fiziki güç gerektirdiğinden daha az yorucu olduğu da söylenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder