Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tedavisi yapılıyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Tedavisi yapılıyor ama...

Haberin Devamı

Varikosel baba olmayan erkekte en sık rastlanan sorunlardan. Önemli olan varikosel ameliyatının sadece kısırlık için ve uzman kişiler tarafından mikrocerrahi yöntem ile yapılması yoksa beklenen sonuç alınmayabilir.

SORU: Yeniden ameliyat olmalı mıyım?

2014’de sol varikosel ameliyatı oldum. Klasik damar bağlama yöntemiyle yapıldı. 2016’da yeniden ameliyat olmam gerekti. Bir doktor “Çocuğun olmazsa gel” dedi. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Varikosel çocuk sahibi olma sorunu olan erkeklerde en sık rastlanan ve tedavisine en başarılı cevap alınan sorundur. Varikosel ameliyatı sadece kısırlık tedavisi amacı ile ve gerçekten varikoseli uzman tarafından el muayenesi ile saptananlarda yapılmalıdır. Varikoseli olmayanlarda, sadece ultrason ile varikosel saptananlarda yapılacak her tür ameliyat gereksizdir.

Varikoselin eski yöntemler ile ameliyatında operasyonun teknik nedenlerle başarısız olma riski ve komplikasyonların sıklığı çok yüksek olduğundan mikrocerrahi teknik ile yapılması uygundur. Varikoselin tekrarlaması diye bir durum yoktur. Bu sadece yapılan ameliyatın yetersiz kaldığını, varikoselin devam ettiğini gösterir.

Etkisini yıllar içinde gösteriyor

Varikosel, 1, 2 ve 3. derecelerde görülebilir, biraz diye tanımlanamaz ve varlığı halinde gerekiyorsa ameliyatı önerilir. Varikosel etkilerini zaman içinde ve artarak gösterir, bunu sırtınızda bir yükü yıllarca taşımak gibi de düşünebilirsiniz. Bu yükten ne kadar erken kurtulursanız zararın o kadar azından dönmüş ve yumurtanızın sperm üreten hücrelerine kendilerini toparlamak için bir şans vermiş olacaksınız.

Ama bu teknik özel bir eğitim gerektirdiğinden ehil olmayan ellerde yapılması da hem başarısızlık hem komplikasyonlara yol açabilir. Mikrocerrahi tekniğin başarı ile uygulanması halinde girişimin teknik başarısı yüzde 99’un üzerinde olmaktadır. Mikrocerrahi yöntem daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlerde de uygulanmaktadır. Unutmayın, yapılan hiçbir ameliyat küçük veya önemsiz değildir, yaşamınızın sonuna dek o ameliyatın sonuçları ile yaşamak durumunda kalabilirsiniz.

SORU: Testislerim farklı

36 yaşındayım. Varikosel ameliyatı oldum. 1 yıldır testislerimde farklılık var. Soldaki portakal, sağ taraftaki ceviz kadar. “Hidrosel” denildi. Son günlerde iğnelenme gibi hisler oluyor. Acaba varikosel ameliyatının etkisi mi?

CEVAP

Varikosel ameliyatı sonrası sıkça görülebilen komplikasyonlardan biri de hidrosel dediğimiz yumurta etrafı zarlar arasındaki sıvının artışıdır. Testise baskı yaparak ve ortam ısısını artırarak sperm üretimini bozabilir, bazen de greyfurt büyüklüğüne ulaşarak hareket etmeyi dahi zorlaştıracak hale gelebilir.

Bu durumun varikosel ameliyatından sonra görülme nedeni ameliyat sırasında lenf kanallarının istem dışı bağlanmasıdır. Halbuki mikrocerrahi olarak yapılan varikosel ameliyatlarında lenf kanalları saptanarak korunmakta ve bu komplikasyonun önüne geçilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder