Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tek farkı uzun sürmesi
HABERİ PAYLAŞ

Tek farkı uzun sürmesi

Erkeklerdeki andropoz, kadınlardaki menopozla benzer. Erkekler daha uzun yıllar içinde bunu yaşıyor, erkeklik hormonu belli miktarda azalıyor. Bu yüzden erkeğin cinsel isteği ileri yaşlarda da devam ediyor.

Kısır mıyım?

24 yaşındayım. Penisim normal halde çok küçük. İlişkide problem yok. Kısır olabilir miyim?

Penisin iki ayrı fonksiyonu vardır, idrar yapmak ve cinsel ilişki kurmak. Penisin sertleşmesinin tek fonksiyonu cinsel ilişkidir. Diğer fonksiyonu idrar yapmanın, penisin sertleşmesi veya boyutuyla hiçbir ilgisi yoktur. Penisinizin sertleşmiş haldeki boyutu cinsel performansınızı sıkıntıya sokmuyorsa bunu sorun yapmanıza gerek yok. Psikolojik durum ve ortamın ısısına göre inik durumda olan penis boyu, aynı kişide de zaman içinde belirgin farklılıklar gösterebilir ve bunun hiçbir önemi yoktur. Ayrıca kısırlık ile alakasız bir durumdur. Sanırım sorununuz biraz psikolojik.

Haberin Devamı

Benziyor mu?

54 yaşındayım, bazı sıkıntılarım var, geceleri ter basıyor. Kadınlardaki menopoza erkekte sanırım andropoz deniyor. Andropoz ne zaman başlar?

Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır.

Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur. Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur.

Benzerlikleri var

Ama erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara, alkol kullanımı ve kolesterol gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da bilinmektedir. Andropoz ve menopoz fiziksel ve psikolojik yönden bazı benzerlikler gösterir.

Hatta bazı erkeklerde kadınlara benzer şekilde geceleri terleme ve sıcak basması dahi görülebilir. Andropozun en önemli farkı erkeklerin çok daha yavaş, yıllar içinde bu değişimi yaşaması ve testosteronun belirli bir miktarda azalmasıdır. Bu sayede birçok erkeğin uzun ömrünün sonuna kadar cinsel isteğini ve aktivitesini sürdürebilmesi hatta ileri yaşlarda çocuk sahibi olması dahi mümkün olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder