Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tek olması riski artırır
HABERİ PAYLAŞ

Tek olması riski artırır

Testisler ancak iltihaplanırsa yok olabilir. Ateşli hastalıklar sonucu yer değiştirmeleri ya da kaybolmaları mümkün değildir. Diğer testis fonksiyonunu yitirenin görevini üstlense de tek testis kısırlık açısından her zaman risk faktörüdür.

Rengi nasıl olmalı?

21 yaşındayım. Sperm renginin sperm kalitesiyle ilişkisi var mı? Sağlıklı spermin rengi nasıldır?

Sağlıklı ejakülat opak, beyaz, inci rengindedir, kokusu Ringa balığı kokusuna benzetilmiştir. Ejakülatın yüzde 1- 3 kadarı sperm adı verilen döl hücrelerinden oluşur. Görüntüden sperm hakkında kesin bir analitik sonuç çıkarmak mümkün değilse de, yoğun iltihap hücreleri içeren ejakülatın sarıyeşilimtrak, kan hücreleri içerince pembemsi olduğu, zaman zaman normal olarak şeffaf kristaloidler içerebildiğini bilmekteyiz. Normal ejakülat ilk anda yoğun olup 20 -40 dakikada bu yoğunluğu kaybeder ve akışkan bir hal alır. Her iki hal de ejakülat içindeki enzimler ve fonksiyonları ile ilgilidir.

Haberin Devamı

Bir testisim yok

28 yaşındayım. Testislerimden biri kesesinde değil. Çocukken 2 testisim olduğunu çok iyi hatırlıyorum. Ama 6-7 yaşlarında biri kayboldu. O yaşlarda çok ateşli hastalık geçirmiştim. Geçirdiğim hastalık neticesinde testislerimden birinin kasık bölgesine gittiği ve bu durum sakıncasının olmadığını öğrendim. Sperm geliyor ama çocuk için yeterli olur mu?

Testisler iltihaplanmaları hariç ateşli hastalık sonucu yer değiştirmez veya yok olmazlar. Sperm üretmeniz konusunda tahlil yaptırmadan kanaat sahibi olmanız mümkün değil. Sperm adı verilen mikroskopik ve hareketli döl hücreleri meninin yaklaşık yüzde 1’lik bir kısmını oluştururlar. Bu konuda uzman bir androloji laboratuvarında tahlil yaptırmadan veya genetik test ile size ait olduğu kesinleştirilen bir hamilelik başlatmadan meninize bakarak doğurganlığınız hakkında bir fikir sahibi olmanız mümkün değildir.

Sayı ve hareketlilik nasıl?

Gayet bol meniniz olabilir ama önemli olan bunun içinde yeterli sayıda, hareketlilikte, yapıda ve dölleme gücünde sperm hücrelerinin olmasıdır. Basit ama kolay anlaşılır bir benzetme ile tarif etmek gerekirse, içinde hiç tanesi olmayan bir şehriye çorbası da dışarıdan bakıldığında normal gibi gözükebilir. Tek testisli olmak kısırlık açısından bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder