Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tekrar üretilmesi zor oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Tekrar üretilmesi zor oluyor

Testis tümörü nedeniyle ameliyat olacak, kemoterapi ve radyoterapi görecek hastalar ileride çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, tedaviden önce spermlerinin dondurulmasını istemeli. Eğer dondurma işlemi yapılmazsa sayı olarak sıfıra düşen spermlerin yeniden üretilmesi çok zor.

Tedavi mümkün mü?

SORU: 1 yıl önce by-pass ameliyatı oldum ve daha sonra cinsel yaşantım bitti. Tedavim mümkün müdür veya zamanla eski durumuma döner miyim?

CEVAP: By-pass geçirmiş olmanız zaten damar sorununuz olduğunu koyuyor. Bu nedenle kısmen de olsa kalp ameliyatınız öncesi bir miktar sertleşme sorununuz olduğunu sanıyorum. Kalpteki damarlarında sorun olan bir kişinin benzer sorunu penis damarlarında da yaşaması normaldir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Buna ek olarak ameliyat stresi ve ameliyat sonrası buna eklenen evham hali de şu andaki durumunuzun kaynağı olabilir. Zamanla düzelmeniz mümkün değil, en kısa zamanda bir üroloji-androloji uzmanından yardım almanızı öneririm.

Çocuğum olur mu?

SORU:39 yaşındayım, yeni evlendim. Baba olmak istiyorum. Ama daha önce testis tümörü nedeniyle bir operasyon geçirmiştim. Spermiyogramda sonuç sıfır çıktı. Ürolog “Kemoterapi gördüğünüz için çocuğunuz olmaz” dedi. Siz ne diyorsunuz?

CEVAP: Testis tümörlerinde cerrahi tedavi ile testisin alınması, daha sonra kemoterapi veya radyoterapi uygulaması yapılmadan önce ileride çocuk sahibi olmak isteyebilecek erkekte ilk yapılması gereken sperm alınarak dondurulmasıdır. Bu işlemin sizde neden yapılmadığını anlayamadım. Ama kemoterapi sonrası sperm sayınız gerçekten sıfıra indiyse ileride tekrar sperm üretilmesi çok düşük bir ihtimal olacaktır. Bu durum kemoterapide uygulanan ilaçlar ve dozlarına veya radyoterapinin yer ve dozajına göre değişiklikler gösterebilir.

Boşalınca ağrı oluyor

SORU: İdrar yollarında iltihaplanma var. Doktora gittim, bana ilaç verdi. Yine de ilişkide boşalırken ağrı çekiyorum. Bunun nedeni nedir?

CEVAP: İdrar yolu iltihaplanmalarında boşalma sırasında ağrı olması imkansız değilse de çok nadiren görülen bir durumdur. Gelen meninin içinde kan olup olmaması, prostat ve meni keselerinizin makattan yapılacak ultrason ile değerlendirilmesi, PSA değerlerinize bakılması gibi muayeneye eşlik edecek bazı tetkiklerden sonra bir üroloji uzmanı tedavinizi düzenleyebilir.

Haberin Devamı

Bitkisel ilaçlar prostata çözüm olur mu?

SORU: 49 yaşındayım, 15 gram kadar prostatım var. İnternette satılan tamamen doğal yüzde 100 garanti veren bitkisel ilaçlar hakkında aydınlatırsanız memnun olurum.

CEVAP: Bitkisel ilaçların bazılarının prostat büyümesinden dolayı oluşan rahatsızlığa bir miktar faydaları olabileceği düşünülse dahi tıbbi konularda garanti verilmesi yanıltıcı ve ticari bir uygulamadır. Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder