Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test yaptırıp öğrenin
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırıp öğrenin

Haberin Devamı

Testislerden biri dönerse acil ameliyat gerekir. Zamanında müdahele edilmesze testis küçülür, hormon üretmez. Bu erkeğin kısır olacağı anlamına gelmez. En doğru ve sağlıklı yol sperm testi yaptırıp sonuca bakmaktır.

SORU: Testisim döndü mü?

17 yaşındayım. 1 yıl önce testislerimdeki ağrıdan dolayı doktora gittim. Sol testisimde dönme olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Hemen ameliyat oldum ama şimdi sol testisim diğerinden küçük. Acaba bu ileride sorun çıkartır mı? Kısırlık yapar mı?

CEVAP

Gerçekten testiste dönme oldu ise bu ameliyatın ilk birkaç saatte acilen yapılması şarttır, daha geç yapılır ise faydası olmaz, o testis küçülür, sperm ve hormon üretme fonksiyonlarını kaybeder. Bu durumda diğer testis biraz büyüyerek durumu dengeler ve herhangi bir sorun olmaz. Ama kısırlık hakkında kesin bilgi sahibi olmak için en azından bir sperm testi yaptırmalısınız.

SORU: Soldaki sızlıyor

Sol testisim diğerine göre daha büyük ve yukarıda. Sol testisimi sıktığım zaman sızlama yapıyor ve farklı sürelerde şişiyor. Sürekli sızı veriyor. Acaba ne yapmalıyım?

CEVAP

Bir testisin diğerinden biraz daha büyük olması her zaman hastalığı belirtmez, bir üroloji uzmanına başvurunuz. Testisinizi sıkınca ağrı yapması kadar tabii bir durum yoktur, sıkmamanızı öneririm. Torbanızda zaman zaman olan şişlik şikayetiniz ise ısı değişikliklerine bağlı torba kaslarının incelip kalınlaşma cevabını hatalı algılamanızdan olabileceği gibi fıtık ve diğer bazı hastalıklardan da olabilir. Bunların tamamına yakınına tanı koymaya bir üroloji uzmanının el ile muayenesi yeterli olacaktır.

SORU: Yumurtalığım çok küçük, neden?

26 yaşındayım. Bir testisim çok ufak. Bazen toplanıyor ve kısa bir süre toplu şekilde duruyor. Son zamanlarda diğerinde de ağrı var. Penisimin boyu 11 santim. Kız arkadaşımla evlenmeyi düşünüyoruz. Derdimin çaresi yok mu? Bu sorun kısırlık yaratır mı?

CEVAP

Penis boyunun kısırlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca tek yumurtalı kişiler dahi normal şekilde çocuk sahibi olabilir. Çocuk yapmak için 6-7 santimlik, vajinaya duhul sağlayabilecek bir penis boyu yeterlidir. Hatta vajinaya duhul olmadan dahi meninin vajinaya sızması ile hamilelik sağlanabilir. Önemli olan meninin içinde bulunan, testislerde üretilen ve döllemeyi sağlayan sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapısal normallik gibi özelliklerinin yeterli olmasıdır. Bu durum meninin görünümünden anlaşılamaz. Bir sorun olup olmadığını anlamak için sadece bu konuda uzman, androloji departmanı olan laboratuvarlarda yaptırılması gereken spermiyogram testi gereklidir. Çeşitli makinelerle vs. değil, eğitimli teknisyenlerce manuel olarak spermiyogramlar ile doğurganlık hakkında iyi bir fikir edinilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder