Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Testin 5 şartı yerine getirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Testin 5 şartı yerine getirilmeli

Haberin Devamı

Erkeğin sperm sayımının yapıldığı testin güvenirliği çok önemli. Çünkü bu teste göre doktor tedaviye karar veriyor, yanıltıcı sonuçlar hata payını artırıyor. Sperm testinin 5 şartı var.

Doğru hazırlık yapılması, doğru verilmesi, doğru çalışılması, doğru raporlanması ve doğru değerlendirilmesi...


SORU: İlgimi çekmiyor

26 yaşındayım. Cinsel ilişkiye artık eskisi kadar ilgi duymuyorum. Cinsel ilişkiye girmek bana heyecan vermiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bir üroloji uzmanı ve daha sonra gerekirse bir psikiyatri uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Seks yemek yemek gibi bedeni bir ihtiyaçtır, insan en doyurucu yemekten sonra dahi bir süre sonra acıkır. Hormon dengenizde bir bozulma veya bir tür depresyon durumunuz olabilir.

SORU: Yetişemiyorum

30 yaşında kadınım. Tuvalete yetişmekte zorlanıyorum, bazen de az da olsa idrar kaçıyorum. Bu hastalık mıdır?

CEVAP

Urge tipi yani aşırı çalışkan mesane nedeniyle olan durumda hastanın sorunu idrar yapma isteğini geciktirememektir. Hasta genellikle tuvalete yetişmeye çalışırken idrarını kaçırır, geceleri tuvalet ihtiyacı ile uyanır ve gün içerisinde yaklaşık 2 saatte bir şiddetli ve ani olarak tuvalete çıkma isteği duyar. Bu durumun tedavisi mesane eğitimi ve ilaç kullanımı ile yapılabilmektedir.

SORU: Deri altında sertlik var

Penisimin alt kısmında deri altında bir sertlik vardı. 3 doktora gittim, “Yağ bezesi önemli değil” dediler. Varikosel problemim var. Sperm testi yaptıracağım. Acaba nerede yaptırmak gerekir?

CEVAP

Üç farklı doktorun görerek yağ bezesi dediği bir duruma benim sizi hiç görmeden yorum yapabilmem tabii ki mümkün olamaz. Ben spermiyogram konusunda sadece bildiğim ve güvendiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Bir spermiyogram sonucunun anlamlı olması için;

1- Doğru hazırlık yapılması,

2- Doğru verilmesi,

3- Doğru çalışılması,

4- Doğru raporlanması,

5- Doğru değerlendirilmesi şarttır. Tek bir aşamadaki hata yanıltıcı sonuçlara neden olabilir. Bu konularda daha detaylı bilgiyi www.erkekkisirligi.com sitesinde bulabilirsiniz.

SORU: Oğlum kısır mı olacak?

Oğlum 12 yaşında. 2 yıldır sol yumurtalığında varikosel var. Gazetenizde uzun süren varikosel hastalığının kısırlığa yol açtığını okudum. Tedaviyi nasıl ilerletebilirim?

CEVAP

Varikosel genellikle ergenlikle birlikte başlarsa da ergenlik öncesinde de saptanabilen bir durumdur. Eğer testislerin büyümesine ve kıvamına yönelik bir sorun saptanırsa bir an önce mikrocerrahi teknik ile ameliyat tercih edilmelidir.

Böylelikle zaman içinde oluşacak olumsuzluklar önlenebilir ve daha küçük kalmış olan yumurtanın büyümesinin hızlanarak normale ulaşması sağlanır. Ergenlik öncesi sperm testi yapılmayacağından tanı ve ameliyat sonuçları sadece fizik muayene ile izlenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder