Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Testin sonucuna göre...
HABERİ PAYLAŞ

Testin sonucuna göre...

Sperm sayısı düşükse sadece çift çocuk sahibi olmak istediğinde tedaviyle yükseltilebiliyor. Erkeğin spermlerinin durumunu saptamak için spermiyogram testi gerekiyor. Eğer sorun varsa testlerden sonra uygun tedavi şekli belirleniyor

SORU: Nasıl yükseltilir?

39 yaşındayım ve 9 yıllık evliyim. Sperm sayım düşük. Acaba bunu yükseltmenin çözümü var mı? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sperm sayılarının düşük çıkması sadece arzu etmenize rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Öncelikle gerçekten sayıların düşük olup olmadığı gereken kalitede yapılacak bir spermiyogram testi ile saptanmalıdır. Bu sorun için bir üroloji uzmanına, hatta ulaşabilecek konumda iseniz Androloji Bilim Dalı’nda uzmanlaşmış bir üroloğa başvurmanızı öneririm. Tetkikler sonrası sorun tespit edilerek sayıların yükselmesi için uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Haberin Devamı

SORU: Sayıyı nasıl arttırabiliriz?

33 yaşındayım. 2 yıldır çocuğum olmuyor. Sperm sayım yeterli değilmiş. Doktorlar, sperm ve canlı hücre sayısını artırmak için bazı ilaçlar yazılmıştı ama faydası olmadı. Siz ne tavsiye edersiniz. Hangi ilaçları kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sperm sayısının ilaçlar ile artması sadece kandaki bazı hormonların uygun seviyelerde olduğu belirli hallerde mümkün olabilmektedir. Öncelikle bu tahlilleri yaptırmak ve bir üroloji uzmanının muayenesi sonucu bu ilaçları uygun dozlarda almak şartıyla fayda sağlanabilir. Bilinçsizce alınan ilaçlar hem sağlığınıza zarar verebilir, hem sperm sayılarını daha da düşürebilir hem de para ve vakit kaybına neden olur.

SORU: Rengi çok koyu

17 yaşındayım. Spermimin rengi çok koyu. Boşaldıktan bir kaç dakika sonra penisimden kan damlıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bu normal bir durum değil. Sanırım renkteki koyuluk da beklemiş olan kanın meni rengini etkilemesi ile oluşuyor. Bu tanı için bir sperm tahlili vermeniz gerekecek. Daha sonra meni keselerinizin ve prostatın olduğu bölgenin ultrason ve MR ile de incelenmesi gerekebilir. Büyük ihtimal ile basit bir tahriş veya iltihap bu duruma neden oluyordur. Ama çok ciddi ve tehlikeli durumlar da bahsettiğiniz belirtileri verebilir. Bence ailenizle konuşarak mutlaka bir üroloji uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

SORU: Doktora gideyim mi?

2-3 hafta cinsel ilişkiye girmediğimde büyük veya küçük tuvalete çıktığımda bazen meni akıntısı oluyor. Akıntı olduğu zaman peçeteyle sildiğimde akıntı olan meninin rengi peçetenin renginden biraz farklı. Bu durum normal mi yoksa üroloji uzmanına gitmem gerekiyor mu?

CEVAP

Yeterli sıklıkta boşalma olmadığında sağlıklı erkeklerde şeffaf prostat salgısının büyük tuvalet yaparken, ıkınma veya idrar idrar ile gelmesi normal bir durumdur, bir hastalık veya iltihap olduğu anlamına gelmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder